Onweer, dak weer

Deze keer een informatief programma: Vannacht hadden we hier in de Ardèche waar ik nu al weer meer dan een week ben, nog eens een ouwerwets knetterend loeihard Ardèche onweer. Hadden we zondag trouwens ook al gehad, maar toen was het meer regen dan onweer. Door schade en schande wijs geworden had ik toen overal de stekkers uit gehaald, ja uit de stopcontacten. In de loop der jaren is er door blikseminslag eenmaal een wasmachine vernield, die staat in de kelder, éénmaal een computer met printer, dat was meer dan 20 jaar geleden. En nog niet zo lang geleden had ook een transformator voor de voeding van de internetapparatuur het begeven en zie dan maar eens aan nieuwe spullen te komen zonder internet. Dus, bij het eerste geknetter vloog ik mijn bed uit. Dat was natuurlijk weer ‘s nachts. Eén hond lag intussen onder bij m’n bed, tegen de rand aan en de andere hond lag achter de WC pot in de badkamer. Het gedeelte van het huis dat boven verbouwd is was vroeger een hooischuur. Een langwerpig vierkant. Daar heeft mijn moeder vroeger nog een appartement uit laten snijden, slaapkamer, badkamer, open keuken en daaraan vast, en zonder zoldering, kijkend tegen het hoge schrootjesplafond, de grote kamer. Beneden zijn er dan als oudste deel van het huis, links en rechts van het binnenplaatsje de verbouwde stallen. Een beneden de hooizolder waar wij wonen en het ander aan de overkant, ook een volledig appartement waar de kinderen wonen als ze komen. Boven dus de centrale huiskamer. Mooie stenen trap, pas gerealiseerd toen mijn ouders overleden waren en groot balkon. Sinds er een aantal jaren geleden een boom op het dak hier is gevallen, is het nooit meer fatsoenlijk gerepareerd, ja bij de eerste boom wel maar bij de tweede boom die twee jaar later viel, niet echt. Ja, sindsdien is het een huis dat je beter niet in het regenseizoen kunt bewonen. Ik klaag niet hoor, want ik ben hier graag en ook altijd heel gelukkig als alles weer werkt, al is het dan met de Franse slag. Dus…. Ik m’n bed uit want ik had wel wat te doen. Stekkers eruit als eerste vooral uit de laptopjes en de internetsatellietapparatuur, die vorig jaar pas vernieuwd is. En ja hoor het was ook weer een westenwindregen dat zag ik aan de voordeur die openvloog dus ik moest ook weer de chinese afhaalbakjes waar de bami en nasi en zo inzaten, alle vier weer uit de kast halen en in het keukengedeelte neerzetten. Net als in de Donald Duck, ging het drup drup drup in de bakjes. Twee stonden er op het fornuis. Een in het gangetje en een op de magnetron. Het licht deed het nog, dat was gister overdag wel anders. Toen had het hele dorp een uur lang geen elektriciteit. Toen moest ik kleine lampjes overal door het huis zetten want het was best donker voor overdag. Bij westenwind slaat de regen dan ook onder de pannen. En dan begint het te lekken. Weet u dan ook weer. Oké, alles geregeld en ik kroop weer in bed. Bij iedere knetterende donderslag probeerde de hond dichter tegen het bed aan te liggen. Voorlopig kon ik niet meer slapen. Het ging enorm te keer. Door de gordijnen heen werd de slaapkamer steeds fel verlicht. En bij iedere donderslag dook ik onwillekeurig onder de dekens. Lekker veilig. Deuren dicht, stekkers eruit, bakjes onder de lekken, alles in orde. Genieten maar van het onweer. Paaf, knal boem! Zo hebben ze ze in Hamont en Budel niet meer. Ik moet toch in slaap zijn gevallen want de volgende morgen werd ik wakker met een stralende zon door de gordijnen, hond ook in diepe slaap naast het bed en de andere was naar haar mandje in de kamer gegaan. Ik schakelde alles weer in, ruimde de bakjes op, dweilde nog wat restanten op de vloer op. Werd die ook nog eens schoon en gooide de deur open. Stralend blauwe lucht. De wielewalen tien-euroden, alles heeft zo z’n compensaties dacht ik toen ik een kwartier later de honden uit ging laten en onder het balkon doorliep waarbij ik enorme stralen water in m’n nek kreeg van de stoelkussens die daar over de rand hingen uit te druipen omdat ik die gisteravond vergeten was binnen te leggen. Ach ja.                                                                                                            

Reageren? Graag!  Dat kan via mail (als dat werkt) [email protected]