Budelse motorcrosser Zoë Cobussen timmert aan de weg

BUDEL – Haar rijbewijs heeft Zoë Cobussen nog niet gehaald, maar toch bereikt ze regelmatig hoge snelheden. De Budelse timmert namelijk aan de weg als motorcrosser.Het is nog een echte mannenwereld, maar ook steeds meer vrouwen gaan motorcrossen. Zo ook de 15-jarig Zoë Cobussen uit Budel. Met snelheden van soms wel 120 kilometer per uur raast ze over circuits vol met bulten en kuilen. 

Door Roy de Leijer

Vijf jaar geleden begon Cobussen met motorcrossen. De passie voor de sport heeft ze niet van een vreemde. “Mijn moeder reed vroeger op een crossbrommer. Zij vond het supergaaf dat ik op de motor wilde gaan crossen. Mijn vader vond het in het begin wat spannend, omdat het toch best een gevaarlijke sport is.”

Vooralsnog is Cobussen van ernstige blessures gespaard gebleven. “Wel heb ik ooit een teen gebroken, een spierscheuring opgelopen en wat kneuzingen gehad, maar dat hoort er ook een beetje bij”, aldus de Budelse coureur, die dit voorjaar slaagde aan Het Kwadrant in Weert. Na de zomervakantie begint ze aan een sportopleiding. “Uiteindelijk zou ik graag bij de motorpolitie aan de slag willen gaan.”

Ze vond het motorcrossen meteen superleuk om te doen. “Ik heb eerst op een weiland gereden en daarna op een crossbaan. Behalve het springen met de motor geniet ik van de snelheid en adrenaline, maar ook het competitie-element spreekt me aan. Ik wil me voortdurend blijven verbeteren. Daarbij krijg ik sinds kort hulp van een trainer.”

Op haar KTM 125cc komt Cobussen uit in de damesklasse. Over twee weken rijdt ze in Bergen bij Uden haar eerste wedstrijd van het seizoen. Vanwege corona ging er een streep door veel races. “In een normaal seizoen zijn er ongeveer 20 wedstrijden. Dat zijn er dit keer maar zes. Het seizoen begint normaal in maart, maar nu starten we pas op 4 juli.”

De laatste wedstrijd waaraan ze deelnam vond een jaar geleden plaats. “Maar dat was geen eerlijke strijd, want toen reed ik tegen jongens van 25 jaar.”

De afgelopen maanden heeft ze veel getraind. Cobussen is bijna dagelijks in de weer met haar sport. “In onze tuin is een crossbaantje aangelegd. En om mijn conditie op peil te houden doe ik veel aan hardlopen. Verder zit ik veel op de mountainbike en wielrenfiets.”

Haar grote idool is meervoudig wereldkampioen Jeffrey Herlings. “Dat klinkt misschien niet erg verrassend, maar hij is nu eenmaal de beste motorcrosser van de wereld.”

Over een paar jaar zou de Budelse graag kampioen willen worden in de damesklasse. “Maar dat gaat zeker niet op korte termijn gebeuren.” Haar grote droom is om ooit mee te strijden in het WMX-wereldkampioenschap motorcross voor dames. “Maar eerst wil ik in mijn huidige klasse een keer op het podium eindigen en in het eindklassement bij de eerste 13, want dan mag ik deelnemen aan de Nederlandse finale.”

Ook buiten de baan gaat er veel tijd en energie in het motorcrossen zitten. Het is een dure sport. Daarom is de Budelse zelf druk in de weer met het werven van sponsoren. Ze heeft er al een twintigtal weten te strikken. “Ik heb alle ondernemers zelf benaderd. Ze komen bijna allemaal uit Budel. De meeste bedrijven reageerden heel enthousiast. Ze vinden het heel stoer wat ik doe.”

Binnenkort lanceert Cobussen haar eigen website: zoecobussen110.nl


Foto Jos Meusen