Thieu en Hannie Rooijakkers dragen stokje over 

MAARHEEZE – Thieu en Hannie Rooijakkers waren bijna 40 jaar lang de uitbaters van gemeenschapshuis en zalencentrum De Smeltkroes in Maarheeze. Op 1 juli droegen zij het stokje over aan het nieuwe uitbaterskoppel Yvonne Ferwerda en John de Greef.

Door Roy de Leijer

Afgelopen zaterdag was er vanwege corona een bescheiden afscheidsfeest voor Thieu en Hannie Rooijakkers. Vanaf de opening in 1982 heeft het echtpaar De Smeltkroes uitgebaat. Daarvoor had Maarheeze geen sporthal of gemeenschapscentrum. Het nieuwe complex aan de Kijkakkers verenigde beide functies onder één dak. Dat zorgde voor een grote variëteit aan activiteiten. “De naam ‘De Smeltkroes’ is daarom heel toepasselijk gekozen”, vertelt Thieu. Hannie vult aan: “In al die jaren hebben we zo ontzettend veel verschillende dingen voorbij zien komen. Het heeft ons werk enorm leuk gemaakt.”

Aanvankelijk exploiteerde het echtpaar alleen het horecagedeelte. 

Later werd dit de gehele Smeltkroes, met uitzondering van de bibliotheek en sporthal. 

Dit in 1986 opgerichte Aktiviteitencommissie De Smeltkroes wist grootheden als Youp van ’t Hek en Brigitte Kaandorp te strikken. Daarnaast werden er in samenwerking met jongerencentrum Harlekyn concerten in De Smeltkroes gehouden. 

Door de privatisering van De Smeltkroes in de jaren negentig kregen Hannie en Thieu meer mogelijkheden op het gebied van feesten en partijen. Ook veel bedrijven en organisaties hielden hun vergaderingen en bijeenkomsten in het zalencentrum.

Voor het echtpaar groeide De Smeltkroes uit tot hun tweede thuis. Thieu: ”We kijken terug op een geweldige tijd en stoppen nu op een moment dat we nog gezond zijn en geen mankementen vertonen.”

Vanaf 1 juli hebben Yvonne Ferwerda en John de Greef het stokje overgenomen. Voor Ferwerda is De Smeltkroes geen onbekend terrein. Ze werkt er al een paar jaar als parttimer. Nadat de vorige overnamekandidaten afhaakten begon het te kriebelen bij het koppel. Ferwerda: “We kijken er echt naar uit. Toen zich deze kans voordeed hebben wij het er samen heel serieus over gehad. Daarna zijn we in gesprek gegaan met de gemeente. Vervolgens is het heel snel gegaan.”

De Greef werkte hiervoor bij Ballondeco in Eindhoven. Onder meer als vrijwilliger bij een tennisvereniging deed hij al de nodige horeca-ervaring op. De Greef: “We hebben de afgelopen weken kunnen meedraaien met Thieu en Hannie. Soms voel ik me dan net een spons.” Ferwerda vult aan: “Het is natuurlijk ook een heel bijzonder, multifunctioneel gebouw.”

Het horecastel wil op dezelfde voet verder als hun voorgangers. Ferwerda: “Waarom zouden we het wiel zelf uitvinden. Veel verenigingen weten de weg al te vinden. Wat dat betreft zijn we in een warm bad terechtgekomen.” De Greef: “Wel zien we nieuwe mogelijkheden voor het terras. Ook willen we het aantal speciaalbieren verder uitbreiden. Die komen steeds meer in trek. Dat sluit ook aan bij onze plannen voor het terras.”

Ferwerda: “Daarnaast wil we onder de noemer ‘Wat eten John en Yvonne vanavond’ voor een ‘gezellige’ prijs een dagmenu introduceren.”

Het contract van De Greef en Ferwerda loopt tot 1 maart volgend jaar. Dan moet er meer duidelijk zijn over de toekomst van De Smeltkroes. De Greef: “We hebben de intentie om hier veel langer te blijven. De komende maanden willen wij ons echt gaan waarmaken. Veel mensen vinden het moedig dat we deze stap in coronatijd durven te zetten. Een beetje een gezonde spanning is er natuurlijk wel, maar we zien brede mogelijkheden.”