Beeld & Beleving Bergeijk 

BERGEIJK – Tijdens de zomermaanden kun je in Bergeijk op een actieve manier kunst beleven. In alle kerkdorpen staan monumentale kunstwerken die via een aantrekkelijke fietsroute met elkaar zijn verbonden. Op enkele bijzondere plaatsen staan beelden bij elkaar die een gezellige stop de moeite waard maken.

Openluchttheater De Hunnebergen

Stap hier even af en neem een pauze voor het aanschouwen van de mooie omgeving. Een cultuurparel in het bos waar tijdens Beeld & Beleving aan het nieuwe cultuurpad beelden van Bertha Saveniers, André Boone, Olaf Mooij, Jorg van Daele, Harry Verhoeven geplaatst zijn. En bekijk hier tijdens koffie en koek ook welke theatervoorstelling er speelt. Snuif, proef en geniet!

Natuurtuin ’t Loo

In deze gezonde en natuurlijke omgeving staan werken van Jaak Hillen opgesteld. Het zijn door vuur bewerkte delen van bomen van waaruit Jaak vormen van ontluiking en vermenselijking heeft doen ontstaan. In het decor van planten, bloemen en bomen beleef je een actieve interactie tussen kunst en natuur. En de enthousiaste vrijwilligers van de Natuurtuin laten graag zien wat ze allemaal nog meer in huis hebben.

Grand Café De Zwaan Borkel 

In de beeldentuin van De Zwaan hebben Jan Bakermans en Rieky Daverveld van Art-Collectief Reflectie in samenwerking met gast-exposanten een uiteenlopende expositie samengesteld. Gaat dat zien en geniet in deze prachtige entourage aan de Dommel van veel lekkers.

Mien Ruys Park, De Ploeg

Midden in het unieke Bergeijkse erfgoed van het fabrieksgebouw van Gerrit Rietveld en het park van Mien Ruys zullen veel kunstwerken te zien zijn. In de maand juli zijn hier vier kunstenaars live bezig met het creëren van een nieuw kunstwerk. En: op de zondagochtenden verzorgen de Bergeijkse sportclubs Fitclub De Paal en Be Fit in dit park vanaf 10.00 uur gratis een gezonde start van jouw zondag. Trek je sportkleren aan, trek het park in en trek en rek eens goed aan alle spieren in het betoverende decor van Rietveld & Ruys. Hoe leuk is het om met zijn allen onder begeleiding van muziek en trainer actief kunst te beleven!

Hofmanheide Beeldhouwparadijs

In Hofmanheide – midden in de velden tussen Bergeijk, Borkel en Schaft en Lommel – komen kunst, natuur en poëzie samen. In de expositie ‘Dichterbij Beelden’ gaan de beelden van Cor van den Bemt een dialoog aan met de gedichten van Luk Vermeulen. 

Ook is er een overzichtstentoonstelling van Beeldhouwcollectief Hofmanheide en wordt er live gehakt en gebeiteld.

Beeldentuin Toon Slegers

Ga zeker even achterom bij het voormalige atelier van beeldhouwer Toon Slegers op de Weebosch. Daar vind je een lommerrijke beeldentuin vol expressieve beelden. Met zijn vrouw Willy Slegers-van der Putt vormde Toon Slegers een bekend kunstenaarsechtpaar in de Kempen. In Bergeijk en daarbuiten zijn veel sculpturen van hen te vinden.

Aquinohuis

De ingang van het inloop- en participatiehuis herken je aan de frêle beelden van Philippe André. Eenmaal binnen wacht een warm welkom van Werkzin, Vluchtelingenwerk, Repair Café en andere maatschappelijke organisaties die hier huizen. Deelnemers aan de route krijgen hier een vrolijk presentje uitgereikt. 

Partners, sponsors

Het is belangrijk om te vermelden dat Beeld & Beleving alleen kan worden georganiseerd door de royale inzet van trouwe, enthousiaste vrijwilligers en de gulle betrokkenheid van sponsors. 

Wij zijn de volgende partners heel erg dankbaar voor hun bijdrage en betrokkenheid:

Gemeente Bergeijk, Stichting Vrienden van de Kattendans, Beleef Bergeijk, Rabobank Coöperatiefonds, VSBfonds, Landelijke Stichting voor Blinden en Slechtzienden, Prins Bernhard Cultuurfonds, Heesterbikes Fietsenverhuur Westerhoven, Beeldhouwparadijs Hofmanheide Creatief, Bruns bv, Aquinohuis, Openluchttheater De Hunnebergen, Natuurtuin ’t Loo, Grand Café De Zwaan, BKV Jeugdatelier, Stichting Vluchtelingenwerk, Dagbesteding Werkzin, Woonzorgcentrum het Hofhuys, Lunetzorg, Kunst en Ko Atelier, Bibliotheek De Kempen, Bakkerijmuseum Luyksgestel, Cultuurhuis Bergeijk.

Wanneer: 4 juli t/m 29 augustus 2021

Info en routes: Cultuurhuis, Domineestraat 8a, Bergeijk

www.beeldenbeleving.nl

De toegang is gratis, de beleving staat vrij en ontmoeting staat voorop.