Veilig Verkeer Cranendonck

CRANENDONCK – Tien jaar geleden werd onze oudste zoon, toen vier jaar, bijna morsdood gereden op de Grootschoterweg, omdat een jonge dame én meer oog had voor haar mobiele telefoon, én meer snelheid dan toegestaan, toen ze nietsvermoedend een zebra pad over reed, waar wij net overstaken.  Als onze zoon niet gestopt was, ná een ijzingwekkende kreet van mijzelf, was hij er niet meer geweest. Dit voorval zal me nooit meer loslaten.

Daarom vind ik het ook onacceptabel, dat het rijgedrag van sommigen onder ons, nog niet verbeterd is. Neem nu de gelijkwaardige kruisingen en T-splitsingen aan de Pater Ullingstraat en Hamonterweg. Hier zouden dagelijks tientallen ongelukken plaats vinden, wanneer veel mensen niet af zouden wijken van de verkeersregels en wetgeving.

Laten we starten vanuit Hamont richting Budel-Schoot. Hier komt men bij een gelijkwaardige T-splitsing aan de rechterzijde (Hamonterweg), die vrij overzichtelijk is. Wanneer men door rijdt, komt men bij een onoverzichtelijke T-splitsing aan de rechterzijde (Poelsnip), waar verkeer van rechts gewoon voorrang heeft! Wanneer men vanuit Budel-Schoot richting Hamont wil rijden, komt men ook een onoverzichtelijke T-splitsing aan de rechterzijde tegen (Poelderstraat). Ook hier heeft verkeer, wat van rechts komt, uiteraard gewoon voorrang.

Als derde de T-splitsing vanaf de Plus richting Hamont (Poelruiter). Deze is ook zeer onoverzichtelijk en hier wordt dus ook “vrolijk” door gereden, met alle risico’s van dien.

Verkeer van rechts heeft hier ook gewoon voorrang.

Simpel, toch? Blijkbaar niet, want deze verkeersregels worden dagelijks door zéér veel automobilisten aan hun spreekwoordelijke laarzen gelapt. Ze rijden hier, zonder te kijken, met een rotvaart door, er niets om gevend, of er nu wel, of geen kind op een fiets aan komt rijden. Want ja, hier fietsen dagelijks tientallen kinderen, die óf naar school fietsen, óf naar hun sportaccommodatie willen gaan, die op deze route ligt. Naast deze, voor het verkeer,  fragiele kinderen, fietsen en rijden hier nog andere mensen, die regelmatig hun rem(pedaal) in moeten knijpen of duwen, om een ongeluk te voorkomen. De Gemeente Cranendonck heeft, op verzoek, al zogenaamde “zigzag lijnen” op de weg aangebracht, wat de weg optisch smaller maakt en zodoende moet helpen om snelheid te minderen op deze plaatsen, maar helaas mag dit niet helpen. Ook de waarschuwingsborden met de betekenis “gevaarlijk kruispunt”, die gehangen zijn, wekt geen vraagtekens op bij deze coureurs. Wanneer worden deze verkeersovertreders nu eens wakker en beseffen ze, dat ze veel leed kunnen veroorzaken wanneer het fout gaat. Want fout gaan zal het zeker een keer, wanneer men zo door gaat. Beste automobilisten, motor rijders en ook fietsers, houd jullie je toch gewoon aan de verkeersregels, zodat iedereen weer veilig over straat kan. Wat hebben jullie eraan, om zo hard te rijden op zulke punten en geen snelheid te minderen, zoals het hoort?

Het is asociaal, onverantwoord en zeer gevaarlijk wat jullie doen.

Ik hoop, dat meer mensen uit deze buurt het met mij eens zijn. Daarom wil ik ook vragen of U mij een mail wilt sturen met uw bevindingen, zodat ik deze voor kan leggen bij de Gemeente. Misschien kunnen we dan een betere oplossing aanbieden, die de voertuigen moet laten afremmen op deze plaatsen. Veilig verkeer begint bij jezelf. Laat anderen niet de dupe zijn van jouw onverantwoordelijk gedrag!

Will van Leeuwen

willvanleeuwen2@gmail.com