De Buulse Kerk

CRANENDONCK – De komende weken vertellen we graag iets meer over de kerk in Budel, officieel geheten de Onze-Lieve-Vrouw Visitatiekerk. Voor de meesten uit onze regio staat dit gebouw op de achtergrond van het dagelijkse bestaan, alleen gekend door een bezoek tijdens begrafenis of huwelijk. Maar het pand zelf, ruim 100 jaar oud, is om andere redenen ook zeker de moeite voor een bezoek. Deze keer in de kijker: De Kruisweg. Bij het betreden van de kerk zie je deze links en rechts de bezoekers flankeren. Er is genoeg over de Kruisweg te vertellen natuurlijk, maar we houden het op één weetje per keer. De opmerkzame bezoeker ziet namelijk een verschil in de afbeeldingen links, en rechts. Aan een kant staan veel afgebeelde mannen met ontbloot bovenlijf, aan de andere kant hebben ze allemaal deugdelijke bovenkleding. Alsof twee verschillende kunstenaars met verschillende inzichten het werk hebben geschilderd. Maar de echte reden is, dat aan een kant van de kerk de vrouwen zaten, en aan de andere kant de mannen. En waar de vrouwen zaten, daar mocht geen ontbloot mannentorso te zien zijn. Benieuwd wie er links zaten, en wie rechts? Kom het eens ontdekken met een bezoekje aan de kerk, elke dag geopend tussen 14.00-16.00u.

Vind je de kerk ook een mooi en wonderlijk gebouw? Wij zoeken nog kerkgidsen! Deze mensen staan 1 of 2 keer per maand 2 uurtjes op post om bezoekers een kijkje te laten nemen in de kerk. Heb je interesse om hier aan mee te werken? We horen het graag, mail naar a.p.adams@kpnmail.nl of loop een keertje binnen tussen 14.00 en 16.00u, de kerkgids of -gidsen van dienst vertellen je graag meer over het gebouw en de inhoud van dit vrijwilligerswerk. We geven je ook met veel plezier een kleine rondleiding om de smaak alvast te pakken te krijgen.