De kracht van gedachten

Jouw gedachten hebben de kracht om je wereld op te vrolijken en je goed te laten voelen. Gedachten kunnen je echter ook de put in praten, letterlijk. Gedachten zeg je immers tegen jezelf. Je hebt de keuze om er wel of niet naar te luisteren. Soms voelt dat echter niet zo en lijken je gedachten de baas over jou.

Gedachten gaan voorbij

We kennen het allemaal wel. Als we ons een dag niet helemaal lekker voelen en we gaan mopperen op onszelf, dan wordt het er niet beter op. Meestal gaat dit snel voorbij en ziet de dag er weer anders uit. Bijvoorbeeld omdat er afleiding was, je ontspanning hebt gezocht of zaken op een rijtje hebt gezet. Kortom: je hebt jezelf tot rust gebracht én vanuit meerdere perspectieven naar iets gekeken. Daardoor veranderen je gevoel en je gedrag. En ja, soms lost iets zich ook vanzelf op als je er geen aandacht aan besteedt.

Gevangen in gedachten

Soms lukt dat niet. Vaak zijn er dan ‘oude’ gedachten die zich als het ware hebben vastgezet in je lijf. Dan horen we mensen bijvoorbeeld zeggen ‘dat het toch niet lukt’, ‘dat ze niets waard zijn’, ‘nergens bij horen’ of ‘altijd de schuld hebben’. Die gedachten gaan niet voorbij en als dat wel zo is, kloppen ze later weer op de deur. Daardoor gaan ze je leven bepalen en worden ze de baas over jou. 

Natuurlijk weet je heus wel dat het niet klopt. Maar het voelt niet zo. Je hebt dan te maken met een diepe overtuiging die je ooit over jezelf hebt aangenomen in een situatie waarmee je niet kon omgaan. Bijvoorbeeld omdat je te jong was. Er was iets wat ‘te’ was, bijvoorbeeld te groot, te veel, te lang durend… iets wat jou heeft overvraagd. Deze ervaring heeft zich vastgezet in je lijf én is gekoppeld aan een overtuiging óver de ervaring. Deze overtuiging, jouw ‘setje gedachten’, blijft je aansturen. Je loopt als het ware rond met oogkleppen en kunt maar één kant op kijken.

Baas over je gedachten

Gelukkig… kun je daar iets aan doen! Vaak is het lastig om dit alleen te doen, juist omdat je gedachten de baas zijn. Zo mocht ik onlangs iemand begeleiden die vast zat in haar gedachten en zich daardoor onzeker en onrustig voelde. In heel korte tijd kon ze haar perspectief zó verbreden dat ze weer rust voelde en haar zelfvertrouwen terugkreeg. Soms is het ook nodig om terug te gaan naar wat toen zo ‘te’ was, dat vraagt meer tijd en de bereidheid om het aan te gaan.

Maar zeg nu zelf, wie wil niet de baas zijn over zijn of haar eigen gedachten? En zelf bepalen of je ernaar luistert of ze voorbij laat gaan zonder dat je er iets mee doet? Blijf jezelf niet de put in praten, daarmee doe je jezelf tekort.

Meer weten over omgaan met verlies, rouw en trauma? 

Heb je een vraag over (aanstaand) verlies, door o.a. overlijden, scheiding, ziekte, verlies van werk, burn-out of ingrijpende gebeurtenissen in het verleden? Bel 06-12949654 of mail voor een kosteloze en verhelderende kennismaking: info@brightblue-coaching.nl. Begeleiding wordt deels vergoed door bijna alle Nederlandse zorgverzekeraars!

Jeanne van Mierlo

Verlies- en rouwtherapeut