De Buulse Kerk

De Klokken van Buulse Kerk

CRANENDONCK – Ook deze week vertellen we graag iets meer over de kerk in Budel, de Onze-Lieve-Vrouw Visitatiekerk. Deze keer in de kijker: De klokken. 

De huidige klokken van de Budelse kerk zijn van na WOII. Gegoten klokken hebben een naam, in Budel heten ze Fides (geloof), Spes (hoop) en Charitas (liefde). Fides is met 597 kg de lichtste van het stel, en zijn “stem” is Cis (Do#). De klepel van Fides is “maar” 24 kg. De klok werd geschonken door dokter Visschers in 1950, letterlijk en figuurlijk een enorme gift. Spes is een stukje groter, weegt 885 kg en luidt in Fis (Fa#). De klepel weegt een ferme 39 kg. Charitas is de zwaarste van het trio, met 1332 kg en een imposante klepel van 56 kg. Charitas zijn stem is Dis (Re#). De drie klokken zijn samen te horen bij bijvoorbeeld een doop, communie, vormsel of huwelijk. Charitas en Spes vormen muzikaal gezien een kleine terts, en zingen daardoor samen in mineur, een droevig geluid. Samen worden ze bijvoorbeeld geluid bij uitvaarten of het doodsluiden (bij het overlijden van parochianen). Bij grote rouw door rampen luidt de grootste klok, Charitas, alleen. Wil je meer weten over de klokken, en ze eens in het echt bekijken? Boek een rondleiding via a.p.adams@kpnmail.nl.

Oproep

Vind je de kerk ook een mooi en wonderlijk gebouw? Wij zoeken nog kerkgidsen! Deze mensen staan 1 of 2 keer per maand 2 uurtjes op post om bezoekers een kijkje te laten nemen in de kerk. Heb je interesse om hier aan mee te werken? We horen het graag, mail naar a.p.adams@kpnmail.nl of loop een keertje binnen tussen 14.00 en 16.00u, de kerkgids of -gidsen van dienst vertellen je graag meer over het gebouw en de inhoud van dit vrijwilligerswerk. We geven je ook met veel plezier een kleine rondleiding om de smaak alvast te pakken te krijgen.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA