Vergeten herdenkingsplaats Sint-Huibrechts-Lille

ST. HUIBRECHTS-LILLE -In de bossen van de rooie pier staat een gedachteniskruis verstopt. Op het eerste zicht zie je het niet meteen als je er voorbij wandelt of fietst maar een stukje verder in het bos staat het er dan toch. Het is een mooie manier om de dood van Boswachter Jan Schoenmakers te herdenken. Hij was in die tijd boswachter in Kaulille. Hij verongelukte op 22 november 1949, hij was toen nog maar 40 jaar. Hij had in het bos een vleugelbommetje opgeraapt en deze is vermoedelijk ontploft in zijn handen. Het gedachteniskruis staat langs het fietspad, die via de Rooie Pier naar de Kaulillerweg loopt. Het monument is geplaatst door de gemeente Kaulille op de plaats waar het ongeluk gebeurde. In 1970 werden de grenzen aangepast en sindsdien staat het monument in Sint- Huibrechts-Lille. Het is een heel apart beeld om te zien zo een gedachteniskruis,helemaal alleen tussen de bomen. Dit maakt het juist zo mooi en zeker een bezoekje waard. De omgeving is ook erg mooi en het is dus een toffe wandel of fietsroute, behandel het monument met respect zodat de gedachtenis aan de boswachter in ere blijft. 

Tekst en foto Melissa van Wijngaarde

het gedachteniskruis van Jan Schoenmakers