De doopkapel

CRANENDONCK – Ook deze week vertellen we graag iets meer over de kerk in Budel, de Onze-Lieve-Vrouw Visitatiekerk. Deze keer in de kijker: De doopkapel.

Wie de kerk binnenkomt en onmiddellijk linksaf slaat, komt uit bij een kleine kapel. De geboortekaartjes die op het prikbord hangen, verraden meteen de functie van deze kleine ruimte: het is de doopkapel. Kinderen worden gedoopt met een Sint Jakobsschelp, vernoemd naar de apostel Jacob. Jacob is onder meer de patroonheilige van de pelgrims, en de schelp staat symbool voor de begeleiding van de dopeling op zijn tocht door het leven. Pontificaal in het kleine kapelletje staat het doopvont. Een achthoekig bekken met een rijkelijk versierde kap. Het doopvont is verdeeld in twee helften: Bij een helft zien we het “heilig putje”. Het gewijde doopwater (dat langs het bolletje van de dopeling valt) wordt hier in afgevoerd. Het wijwater mag niet verspild of zomaar weggegooid worden. Ook In de sacristie (de kerkelijke “backstage”) zien we een heilig putje. Wil je het heilige putje zelf eens bekijken, loop dan de kerk binnen tussen 14.00 en 16.00u. Elke dag tot en met 30 september is de kerk geopend, en staat een gids je graag te woord.

IN VAKJE 

Vind je de kerk ook een mooi en wonderlijk gebouw? Wij zoeken nog kerkgidsen! Deze mensen staan 1 of 2 keer per maand 2 uurtjes op post om bezoekers een kijkje te laten nemen in de kerk. Heb je interesse om hier aan mee te werken? We horen het graag, mail naar a.p.adams@kpnmail.nl of loop een keertje binnen tussen 14.00 en 16.00u, de kerkgids of -gidsen van dienst vertellen je graag meer over het gebouw en de inhoud van dit vrijwilligerswerk. We geven je ook met veel plezier een kleine rondleiding om de smaak alvast te pakken te krijgen.