IVN Cranendonck – Beleef de natuur!

Grassen

Er zijn wel 10.000 soorten grassen in het Latijn Gramineae over de hele wereld waaronder 8.000 soorten siergrassen. In Nederland kent men in de natuur 120 soorten. Grassen zijn sterke planten want het kan tot de grond worden afgegraasd, verbranden of worden vertrapt, het zal altijd weer opkomen. Het gras dat in de weilanden groeit, is het Engels raaigras wat goed tegen betreding kan. Bij sportvelden heeft men een selectie van onder andere Engels raaigras en veldbeemdgras. Gazons zijn een selectie van onder andere rood zwenkgras, Engels raaigras en gewoon struisgras. De Lisdodde ook wel de sigaar genoemd behoort evenals riet ook tot de grassoorten. Riet heeft het vermogen om water te zuiveren. Bij het Ringselven in Budel-Dorplein groeit Galigaanriet omdat hier kwelwater is. Het is het grootste Galigaan rietveld van Nederland. Dit riet is zo scherp dat men er een laars mee kan doorsnijden. Het grootste rietgebied ligt in de delta van de Donau waarbij het riet wortelstokken heeft van wel 20 meter lang en 1 meter diep wortelt en 4 meter hoog wordt en een oppervlakte bestrijkt van 1800 vierkante kilometer. Ook onze graansoorten zoals gerst, rogge en tarwe evenals rijst, maïs  en bamboe behoren tot de grassenfamilie. Er zijn wel 1000 bamboesoorten waarvan een soort 3 meter groeit in een etmaal. Het grootste bamboegebied van 120 vierkante kilometer ligt in het Chinese Sichuan. De grauwe gans eet 500 gram vers gras op een dag vandaar dat de boeren niet zo blij zijn als een vlucht ganzen op een weiland neerstrijkt. Bekende grassoorten zijn pijpenstrootje dat tussen de heide groeit evenals het blauwe zwenkgras ook wel schapengras genoemd. Bij de gewone en rossige vossenstaart kun je de zaadjes goed zien zitten. Timotheegras lijkt veel op de vossenstaart en werd vroeger ook in de weilanden gezaaid. Kropaar heeft weer heel veel stuifmeel. Hanenpoot, handjesgras en vingergras beginnen pas in juni uit de grond te schieten. De witbol heeft onder aan de voet paarse streepjes zodat het lijkt of hij een pyjama draagt. In de sierteelt worden ook vele soorten gekweekt bijvoorbeeld pampusgras, lampenpoetsgras (Pennissetum) en vele zeggesoorten (Carex) die tot de cypergrassenfamilie behoren en men kan herkennen aan de scherpe middennerf aan de achterkant van het blad waardoor het blad een driehoekige vorm krijgt. 

Info: Toon van Seggelen

a.seggelen@upcmail.nl

De Rosse vossenstaart