OLV Visitatiekerk

BUDEL -Met het zonnige weer kun je in de Budelse Kerk extra genieten van de mooie-glas-in lood ramen die het gebouw sieren. Deze beslaan in totaal een oppervlakte van ca. 375 m2, bijna net zo groot als een basketbalveld. Veel van de ramen zijn brandgeschilderd en vertellen een verhaal aan de bezoeker. We lichten een speciaal raam eruit: de doop van Clovis (ca. 466-511), de eerste christelijke koning van de Franken. 

Clovis I kwam op vijftienjarige leeftijd aan de macht. De hegemonie van de Romeinen was voorbij en Clovis timmerde hard aan de weg op de gebruikelijke vroeg-middeleeuwse manier van oorlog en moord. Tijdens zijn koningschap bekeerde hij zich tot het christendom, vermoedelijk in het jaar 496. Niet verwonderlijk vind je het raam over de doop van deze koning in de doopkapel. Veel mensen kennen het verhaal van de Frankische koning die stelde zich te bekeren tot het christendom als hij een veldslag zou winnen, maar de meeste historici zijn het er over eens dat dit een fabeltje is. Aannemelijker lijkt dat zijn tweede vrouw Clothilde, zelf katholiek, hem aanspoorde, en hij belangrijke (rooms-katholieke) bondgenoten kreeg in zijn tocht naar machtsuitbreiding als hij zich zou bekeren. Ongeacht de reden was zijn doop een mijlpaal voor het christendom in Europa en een van de grote redenen waarom wij in Budel van de glas-in-lood ramen kunnen genieten. Reden genoeg om er eentje aan Clovis I, koning der Franken, te wijden.

Meer info

Vind je de kerk ook een mooi en wonderlijk gebouw? Wij zoeken nog kerkgidsen! Deze mensen staan 1 of 2 keer per maand 2 uurtjes op post om bezoekers een kijkje te laten nemen in de kerk. Heb je interesse om hier aan mee te werken? We horen het graag, mail naar a.p.adams@kpnmail.nl of loop een keertje binnen tussen 14.00 en 16.00u, de kerkgids of -gidsen van dienst vertellen je graag meer over het gebouw en de inhoud van dit vrijwilligerswerk. We geven je ook met veel plezier een kleine rondleiding om de smaak alvast te pakken te krijgen.