Trotse kinderen scoren een boek in het Philips Stadion 

MAARHEEZE/EINDHOVEN – Op de bank van PSV zitten deze keer geen coaches of spelers. Het zijn kinderen die succesvol hebben deelgenomen aan het programma van Playing for Success. Een uniek concept waarbij de deelnemers in de inspirerende omgeving van een stadion werken aan persoonlijke leerdoelen. “Het is bedoeld voor kinderen die een steuntje in de rug kunnen gebruiken”, zegt Paul Nijhof. De schrijver was te gast in het Philips Stadion om alle gediplomeerden een exemplaar van zijn kinderboek ‘Rapper in nood’ uit te reiken. “Playing for Success heeft dezelfde missie als ik in het onderwijs: verschil maken voor kinderen met speciale ondersteuningsbehoeften.” Met deze gedachte heeft de 36-jarige Maarheezenaar contact gezocht met het leercentrum in Eindhoven om iets extra’s voor deze doelgroep te doen.   

Kansen

Nederlandse jongeren lezen steeds minder vaak en met steeds minder plezier. Wel korte stukjes op een smartphone, maar langere teksten lezen gaat steeds moeizamer. “Hierdoor gaat de leesvaardigheid achteruit en dat is zorgelijk”, stelt Nijhof. Tijdens een gesprek over leesmotivatie heeft zijn toenmalige klas het verzoek gedaan of hij zelf een boek over rap en hiphop kan schrijven. Het resultaat is een spannend verhaal over identiteit, vriendschap en doorzettingsvermogen. “Ik ben dankbaar dat het boek zo veel kinderen bereikt via winkels en bibliotheken, maar het komt nog onvoldoende terecht bij de doelgroep waarvoor ik verschil wil maken”, geeft de schrijver aan. Daarom is hij blij met maatschappelijke projecten, zoals De Bibliotheek op school en Playing for Success. Deze zorgen namelijk voor meer gelijke kansen. Om zelf hier een steentje aan bij te dragen heeft Nijhof voor alle gediplomeerden in het Philips Stadion een exemplaar van ‘Rapper in nood’ ter beschikking gesteld. 

Diploma-uitreiking

Alle kinderen op de PSV-bank krijgen om de beurt een verdiend compliment van de docent. Na deze mooie woorden gaat de microfoon op de tribune van hand tot hand bij de ouders. “Hij heeft zich beter leren uiten en daardoor is de sfeer thuis fijner geworden”, geeft een trotse vader aan. Het is een van de vele openhartige momenten gevolgd door applaus. Na een videoboodschap van PSV-aanvoerder Denzel Dumfries is het de beurt aan Paul Nijhof om de kinderen toe te spreken: “Jullie hebben een stukje van jezelf beter leren kennen, daaraan gewerkt en zijn gegroeid. Daar mag je trots op zijn.” Vervolgens legt hij uit dat Playing for Success de kans heeft geboden om in deze bijzondere omgeving te mogen leren, maar dat de kinderen zelf deze kans hebben benut. Daarom mogen ze na het ontvangen van een diploma ‘Rapper in nood’ scoren. Om met een goed gevoel en een spannend boek de vakantie in te gaan!   

Meer informatie over het boek en de schrijver op https://www.rapperinnood.nl/ 

Kijk voor informatie over Playing for Success op https://playingforsuccesseindhoven.nl/