Blindenworkshops Beeld & Beleving succesvol

BERGEIJK – Beeld & Beleving geeft extra aandacht aan mensen die doorgaans minder makkelijk met kunst in aanraking komen. Onder begeleiding van gidsen worden groepjes blinden en slechtzienden, ouderen, mensen met een beperking, in een rolstoel en nieuwkomers met een taalachterstand actief betrokken. Het initiatief hiervoor is genomen door de stichting Rietveld & Ruys in samenwerking met het Bakkerijmuseum in Luyksgestel, dat regelmatig workshops voor mensen met een visuele beperking organiseert. 

Sculptuursafari en workshop voor blinden en slechtzienden.

Op 13 juli vond de eerste sculptuursafari en workshop voor kunstliefhebbers met een visuele beperking plaats. De deelnemers vonden het een beleving om zelf aan de slag te kunnen en fysiek te ervaren wat het betekent om een blok steen te lijf te gaan.

De gids – ervaren met zichtbeperking – leidde de deelnemers langs een aantal beelden in wording. Na het aftasten van een kunstwerk gingen ze in gesprek met de makers. Welke vorm ervaar je, wat is het verschil tussen gepolijst en gezoet, wat zegt het beeld je, wat wil de kunstenaar vertellen met dit beeld? Hoe interpreteer je de titel die de kunstenaar het gegeven heeft? Na deze uitwisselingen gingen de deelnemers nogmaals rond het kunstwerk waardoor de beleving toch weer anders is. Ook de begeleiders keken hierna op een andere manier naar het kunstwerk.

Zo konden zij de kunstwerken op een zintuiglijke manier ervaren en kennis maken met de live-kunstenaars. Er werd dieper ingegaan op de materiaalsoort, de vormen en gereedschappen. Aansluitend was er achter Cultuurhuis Bergeijk een workshop met de blinde beeldhouwer George Kabel, waarin de deelnemers kennis maakten met het beeldhouwvak en zelf aan de slag gingen. Hoe voelt een rasp, hoe hou je hem vast om de steen goed te bewerken? Het werken met beitel en hamer blijkt een uitdaging. Na anderhalf uur hadden de deelnemers ieder op hun eigen manier de steen voor een deel bewerkt. Aan het einde van de cyclus gaat George Kabel met de bewerkte stenen van de deelnemers aan het werk om er één “gesamtkunstwerk” van te maken. Bijzonder voor de deelnemers maar ook voor de begeleiders om dit mee te beleven. 

Er zijn nog workshops op 20 en 27 juli. Inschrijving is nog mogelijk via www.beeldenbeleving.nl. Begeleiders zijn welkom. Kosten € 10.