Cranendonck van het gas af

Ons gemeentebestuur heeft wellicht onze klimaatpriesters in Den Haag al uitsluitsel moeten geven hoe men denkt in Cranendonck de wijken gasvrij te maken. Inmiddels heeft een rechter bepaald dat Vattenfall de grootste biomassacentrale in Nederland mag bouwen en dit bedrijf strijkt daarmee ‘slechts’ 400 miljoen euro!!!! op aan subsidie. Ondertussen wil Brussel, onder aanvoering van onze zeer dik betaalde Franske en Diederikske,  dat biomassacentrales noodzakelijk verklaard worden voor de energietransitie terwijl al vele malen is aangetoond dat deze veel meer CO2 en ander vervuilende stoffen de lucht in blazen dan aardgas. En, hoewel deze heren ons anders willen doen geloven,  daar honderden  hectares bos voor worden opgeofferd. Hoewel aardgas vele malen schoner is, en waarvan in ons omringende landen driftig gebruik wordt gemaakt,  moeten we daarvan af zeggen onze klimaatpriesters. Hoe hypocriet kun je zijn en denken ze daar in Brussel dat we onnozel zijn en alles wat ze dáár of in Den Haag roepen we als makke schapen dat maar opvolgen? Dacht het niet.!! Van het gas af? Alsof het klimaatprobleem aan de Nederlandse dan wel Europese grens stopt terwijl in China niet minder dan 600!!! nieuwe kolencentrales gebouwd worden.  Van het gas af? Wat mij betreft nu niet en nooit niet zolang er geen financieel “een niet meer dan nu” aanvaardbaar alternatief, zoals bijvoorbeeld waterstofgas waar onze verwarmingsketels op kunnen functioneren, voorhanden is. En waarom worden kerncentrales door onze klimaatdrammers nog steeds uitgesloten?

Het zou ons gemeentebestuur sieren wanneer zij aan Den Haag het volgende zouden melden: “Nu biomassacentrales als milieuvriendelijker dan aardgas worden bestempeld en Vattenfall mogelijk tot de bouw van een biomassacentrale overgaat, zal Cranendonck per direct stoppen met het ontwikkelen van activiteiten die ten doel hebben van het gas af te gaan en alle woningen en bedrijven zullen zonder probleem weer een aansluiting kunnen krijgen op het aardgasnet tot het moment dat betaalbare alternatieven voor aardgas voorhanden zijn”. Wanneer alle gemeenten in Nederland dit onze bestuurders laten weten ben ik benieuwd wat de reactie uit Den Haag en Brussel zal zijn. Maar ja, ik verwacht dat óns gemeentebestuur dát niet aandurft. Hoog tijd dat wij als inwoners van deze gemeente en dit land eens mee mogen beslissen over de invulling van de  ‘waanzin ten top’ geplande milieumaatregelen uit Den Haag en Brussel. We moeten m.i. al te lang slikken wat onze klimaatdrammers vinden wat goed voor ons is.

Jo Heesakkers