Leven en oogsten met het seizoen

Veel (on)kruid he? Zonder gewasbeschermingsmiddelen heb je daar best veel “last” van. Toch lukt het de herenboeren om wekelijks 500 monden van groenten, kruiden, vlees en eieren te voorzien.

CRANENDONCK – Seizoensinvloeden en veranderingen in het klimaat worden aan den lijve ondervonden door de herenboeren De Groote Heide.

Wat er geoogst wordt, verschilt van seizoen tot seizoen. Zo waren er vorig jaar rond deze tijd door het warme voorjaar volop courgettes terwijl deze dit jaar nauwelijks van de grond komen. Uien die ineens aan het doorschieten zijn, onder water staan door overvloedige regenval en dus ook snel moeten worden geoogst voordat ze helemaal op zijn. Maar de bonen, en met name de tuinbonen doen het juist bijzonder goed. Een heerlijke delicatesse! Al meer dan een jaar wordt er wekelijks door een groep vrijwilligers geoogst op zaterdagochtend op de baronie van Cranendonck. Jong en oud helpen mee en zorgen dat er voldoende van het land komt om in de wekelijkse behoefte aan groenten, eieren, kruiden en vlees voor wel 500 monden in en rondom Cranendonck te voorzien. Mooi om te zien dat jong en oud hierdoor ook meer en meer bewust worden van de afhankelijkheid van seizoensinvloeden en klimaatverandering die ons allemaal aangaat.

Meer informatie
Herenboerderij De Groote Heide is opgericht midden in de baronie van Cranendonck, misschien wel het mooiste plekje van Cranendonck. Elke week verse groenten van het seizoen, lekker fruit, eitjes en (voor wie wil) heerlijk vlees voor zo’n 200 gezinnen. Van de eigen boerderij, verzorgd door de eigen boer. Als herenboer pak je de regie terug op zoiets belangrijks als voedsel. Behalve lekker en gezond is dat ook leuk en leerzaam. Wil je dit ook eens beleven? Neem dan gerust contact op voor een rondleiding via www.degrooteheide.herenboeren.nl/