Markt Valkenswaard weer open

Valkenswaard – Gemeenteraad, wethouders, de kinderburgemeester, stratenmakers en veel belangstellenden zijn aanwezig als burgemeester Anton Ederveen van Valkenswaard met een toespraak het vernieuwde marktplein voor geopend verklaard. Met een toast op het succes wordt de her-opening bezegeld.


“We zijn allemaal toe aan genieten van het plein zoals dat vandaag wordt opgeleverd. De terrassen zijn klaar en we kunnen nu allen weer samenkomen op de Markt. Elkaar vinden, samen ontspannen, lekker winkelen, hapje doen, drankje doen en ons eerste evenement is de kinderkermis”, aldus de burgemeester, gehuld in ambtsketen. De gasten, waaronder de mensen van aannemer van Doorn, het Ondernemersplatform, Centrummanagement, Projectteam Masterplan, Infra, en Valkenswaard Marketing zitten op stoelen die vooraf op 1,5 meter zijn klaargezet. Intussen kleuren kinderen naar hartenlust binnen de lijntjes van een groot hart, dat op het plaveisel is aangebracht.


Rood hartje
Terwijl de mallemolen lustig doordraait, vervolgt de burgemeester: “We hebben allemaal bijgedragen aan de nieuwe Markt. De gemeenteraad enorm bedankt voor de inzet rondom de besluitvorming, de aannemer voor de uitvoering, allerlei ambtelijke medewerkers, ondernemers en inwoners. We zijn er trots op hoe alles er bij ligt. Het resultaat mag er zijn.” Daarna reikt kinderburgemeester Sterre aan iedereen een hartje uit met de tekst Geniet van ons mooie centrum. Dan memoreert Anton Ederveen dat de Markt onderdeel uitmaakt van een groter plan, waarbij de Eindhovenseweg, de Leenderweg, de Kleine Markt en de Dommelseweg betrokken zullen worden.


Autovrij
In zijn speech staat de burgemeester kort stil bij meer groen en minder auto. “Meer ruimte voor voetgangers en fietsers. Voor sommigen nog even wennen, maar ik merk de afgelopen dagen dat het steeds beter gaat.” Steeds meer kinderen, ouders en grootouders verzamelen zich rondom het gezelschap en op de achtergrond probeert de minitrein van de kinderkermis extra klanten te trekken. Raadslid Gerard Adams wordt vernoemd als toenmalig wethouder die de Markt destijds autovrij maakte. “Nu is wethouder Theo Geldens de aanjagend bestuurder. Vandaag dus de eerste piketpaal voor een plek om trots op te zijn.”


Geen moeilijkheden
Nadat met de gasten wordt geproost op het succes van de eindstreep, verplaatst iedereen zich om het hart op de grond, dat door de jeugd is ingekleurd. Kinderburgemeester Sterre straalt tussen alle andere kinderen als ze iedereen trakteert op een rood hart, het symbool van vandaag. Gelukkig zijn ook enkele stratenmakers present en genieten van het moment waarop iedereen het eindresultaat prijst. “Wij zijn de mannen die hier op de knieën gezeten hebben”, zegt één van hen. Ze zijn content over het resultaat. “Er zat eigenlijk geen moeilijkheidsfase in”, zegt een collega glimlachend. De negen heren zorgden voor de uitvoering van het Markt-project. “Er moet nog wel wat afgewerkt worden: borden moeten nog worden verplaatst, blindengeleidentegels moeten nog gelegd worden bij de zebrapaden en dat soort kleinigheidjes. Volgende week komen we daarvoor terug.” Onder de vlag van firma Van Doorn en Van Oorschot hebben de mannen een knap staaltje werk geleverd.
Alle belangstellenden worden getrakteerd op snoep en een doosje ander lekkers en de kinderen mogen gratis gebruik gaan maken van één van de attracties van de kinderkermis. Even later stappen de stratenmakers gebroederlijk weg, op zoek naar een koel pilsje.