De Tomp toren vergeten tussen de bomen

ACHEL – In Achel ligt het natuurgebied Lange Els, daar vind je tussen de bomen een toren namelijk de Tomp. De Tomp zou een gemetselde romp van een torenmolen zijn volgens vergelijkingen met soortgelijke torens. 

Door Melissa van Wijngaarde 

Een torenmolen is een zware en verstevigde versie van een windmolen voor het malen van graan. Deze molen was in 1630 al buiten gebruik en is in 1968 gerestaureerd tot slottoren. De toren is gelegen bij een aantal vijvers en is helemaal omringd door grote begroeiing. Van buitenaf is de toren dus een beetje lastig te zien. Toch kan je met een gids via de toerisme website van Hamont-Achel een rondleiding boeken. Zonder gids is het terrein onbereikbaar en gesloten. Dit geeft een extra vergeten, verlaten gevoel. De toren en de omgeving zijn zeker een bezoek waard en je kan de toren van buitenaf ook zien.

De Tomp tussen de natuur door