Hoe vind je de juiste LED dimmer?

Led lampen kun je niet zomaar op iedere dimmer aansluiten. Daarnaast zijn dimmers te krijgen in allerlei modellen en uitvoeringen. Je kunt kiezen voor in te bouwen muurdimmers, vloerdimmers, snoerdimmers en meer. De juiste dimmer kiezen kan heel lastig zijn. Wat past er nu het beste bij jouw verlichting? Wij helpen je bij het vinden van de juiste led dimmers.

Welke dimmers zijn er?
De dimmers die het meeste voorkomen zijn er in twee soorten uitvoeringen. We hebben fase aansnijdende dimmers en fase afsnijdende dimmers. Het kan zijn dat deze termen je niet zoveel zeggen. Wij leggen het graag even voor je uit.

  • Fase aansnijdende dimmers zijn iets bekender, dit zijn namelijk al iets oudere dimmers. Deze dimmers worden nog gebruikt voor halogeen en gloeilampen. Deze dimmers hebben minder Watt nodig om te functioneren. Dit soort dimmers werken met een pulssignaal, ook hebben ze maar weinig belasting nodig. Dit is echter minder goed voor de led lamp, want led lampen verbruiken namelijk een veel lagere wattage dan conventionele lampen. Wanneer je op deze dimmers led lampen aansluit dan kun je de levensduur aanzienlijk inkorten, ze kunnen er zelfs van gaan zoemen en knipperen.
  • Fase afsnijdende dimmers zijn de nieuwere dimmers. Dit soort dimmers geven geleidelijk stroom en daardoor zijn ze beter geschikt voor een led lamp. Door deze dimmers voor led verlichting te gebruiken gaat er nauwelijks energie verloren. Deze dimmer zorgt er voor dat je veel meer uit je led lamp haalt.

Stekker dimmers
Stekker dimmers zorgen ervoor dat je jouw lampen kunt dimmen op een makkelijke manier. Het enige wat je moet doen is de dimmer in het stopcontact steken. Vervolgens kun je ook de stekker van de armatuur in het contact steken en zo kun je heel makkelijk de helderheid van de led verlichting aanpassen. Dit is de makkelijkste manier om lampen te dimmen.

LET OP! Het is van belang dat lampen die je koopt ook echt een dimfunctie hebben. Je kunt een dimmer niet zomaar op alle led lampen aansluiten. De meesten hebben vaak een dimfunctie, maar het is altijd goed dit te controleren.

Vloer- en snoerdimmers
Ook heb je vloer- en snoerdimmers.

  • Snoerdimmers zijn hele makkelijke dimmers die een draaiknop hebben die je vooral gebruikt bij lampen / lichtbronnen die van een snoer zijn voorzien. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan tafellampen. Sommige vloerdimmers worden met een snoer geleverd zodat je deze niet meer hoeft te monteren.
  • Vloerdimmers werken met hetzelfde principe, deze zijn echter voorzien van een grotere schakelaar die op de grond kan worden gelegd. Zo kun je de led verlichting ook met je voet dimmen, vandaar de naam vloerdimmer.

Nog op zoek naar de juiste led dimmer? Letsleds.nl heeft de juiste led dimmer voor jou! Een veelzijdig aanbod met allerlei soorten led dimmers zodat er voor ieder huis of appartement een juiste dimmer te vinden is. 

Slimme dimmers
Tegenwoordig zijn er ook slimme dimmers. Slimme dimmers kunnen met je smartphone worden bediend. Er is zelfs stembediening mogelijk met een voice assistent zoals Google Assistant of Amazon Alexa. Voice control kan handig zijn voor de mensen die op zoek zijn naar iets meer gemak.

Slimme dimmers zijn over het algemeen iets makkelijker aangezien je deze altijd kunt bedienen met je telefoon.  Er zijn zelfs slimme dimmers waarmee je de helderheid van de verlichting overal ter wereld kunt aanpassen.

Zo kun je op vakantie een lamp aandoen in de avond tegen inbrekers, en zo kun ook je de verlichting al aanzetten als je bijna thuis bent van je werk, zodat je huis al goed verlicht is wanneer je binnenkomt.