Alternatief Bloemencorso Valkenswaard: 2 dagen vol ambiance en bloemenpracht 

VALKENSWAARD – Geen parade dit jaar, maar wel twee dagen gevuld met bloemenpracht, sfeer en gezelligheid. En dit doorheen het hele centrum van Valkenswaard. Op zaterdag 11 en zondag 12 september staat deze gemeente letterlijk in pracht en praal! Bezoekers kunnen dit jaar het Bloemencorso Valkenswaard gratis bezoeken. 

Vorig jaar kon Stichting Bloemencorso Valkenswaard niet anders dan alleen een kleine dahlia tentoonstelling organiseren. Dit jaar zijn er gelukkig weer meer mogelijkheden en daarom kan er wel een Bloemencorso georganiseerd worden, weliswaar in een alternatieve vorm. Wat staat er precies te gebeuren? HAC Weekblad vroeg het aan voorzitter bestuurslid PR & Communicatie van de stichting, Robin Wijnen. “Dit jaar niet één, maar twee dagen Bloemencorso,” vertelt hij. “De buurtschappen die ieder jaar veel tijd, zweet en energie steken in het bouwen van een paradewagen hebben deze keer de opdracht gekregen om mooie dahliakunstwerken te maken, die een plek krijgen, verspreid over het centrum van Valkenswaard. Bovendien hebben we een leuk randprogramma uitgewerkt, zodat we de sfeer van het echte corso kunnen benaderen! In totaal zullen er 18 dahliakunstwerken gepresenteerd worden, gemaakt door onder andere de 13 buurtschappen en diverse jeugdgroepen die normaal gezien meedoen met de jeugdkinderparade.” 

Hoe gaat het Bloemencorso dit jaar in zijn werk? “Wel, heel simpel,” vertelt Robin. “Wie naar het centrum van Valkenswaard komt zal zonder veel moeite een van de kunstwerken kunnen lokaliseren. Bij ieder kunstwerk zijn programma flyers te vinden met daarin een plattegrond, en extra informatie over ieder kunstwerk. Liever digitaal? Dat kan ook, door de QR code te scannen of de website van corsovalkenswaard.nl te bezoeken. Er is een fijne route uitgewerkt zodat iedereen kan, te voet of per fiets, langs alle kunstwerken kan gaan.”

Het thema van het Bloemencorso dit jaar is: …In Bloei!. “Zeer toepasselijk,” legt Robin uit. “Want na de moeilijke periode van vorig jaar en gedeeltelijk dit jaar, merken we dat de maatschappij, net als bloemen, terug in bloei schieten, heropleven.” 

Sommige kunstwerken zijn 4 à 5 meter hoog en dus best imposant. Vervaardigd uit tienduizenden, prachtige dahliabloemen en ieder met zijn eigen thema of insteek. “De bouwgroepen zijn daags voor de werken gepresenteerd worden nog druk in de weer. Het is namelijk van groot belang dat de bloemen nog mooi en vers zijn tijdens het weekend en daarom wordt er pas zo’n 2 dagen ervoor gestart met het opsteken van de bloemen. Dit is een erg secuur en tijdrovend werkje, maar het resultaat is des te meer de moeite!” 

Het Bloemencorso Valkenswaard wordt al georganiseerd sinds 1953. Het is een jaarlijks terugkerend evenement dat steeds op heel wat bezoekers kan rekenen. “Het is mooi om te zien dat het Corso echt verbindt, denk aan bedrijven, instanties en mensen die zich iedere keer weer inzetten om er een groot succes van te maken,” aldus Robin. “Dit jaar hebben we onder andere een Culinaire Corsowandeling op poten gezet, in samenwerking met het door Michelin bekroonde restaurant Eden. Geniet van heerlijke gerechtjes, eventueel voorzien van begeleidende wijnen, tussen alle mooie kunstwerken die het corso te bieden heeft. Wees er wel op tijd bij, want vol = vol. Tickets bestellen kan direct via de website van het restaurant: www.restaurant-eden.nl

Stichting Bloemencorso Valkenswaard kan rekenen op de medewerking van diverse bedrijven en instanties, die graag helpen om ook van dit alternatief een succes te maken. Zo ook op Theater De Hofnar. Zij zullen voor leuke en muzikale acts zorgen bij diverse kunstwerken, om zo de sfeer van het corso nog te vergroten. 

Het Bloemencorso is dit jaar gratis toegankelijk. “De organisatie mist op die manier natuurlijk wel de inkomsten van de toegangskaartjes, maar we willen graag de traditie in stand houden. Een vrijwillige bijdrage van de bezoekers is dus zeker welkom. En wie een donatie doet, hoe groot of klein ook, maakt kans op een leuke prijs zoals gratis entreekaarten en/of tribunekaarten voor 2022. Word je donateur dan maak je kans op  een ballonvaart of een vip arrangement bij voetbalclub PSV.” 

Het Bloemencorso is te bezoeken op zaterdag 11 en zondag 12 september, steeds van 12.00 uur tot 18.00 uur. De toegang is gratis. Kijk op www.bloemencorsovalkenswaard.nl voor meer informatie.