Bruisend optreden van Spruijt en Opperman bij Lexke Theatercafé

BUDEL – De dames Spruijt en Opperman konden niet wachten tot ze eindelijk weer op het podium mochten staan. En nu was het eindelijk zover. En dan nog wel in Budel bij theater De Borgh in Lexke Theatercafé. Hun show heet Heimweeën en deze titel heeft door corona nog een extra lading gekregen.Heimweeën over hoe het was, hoe het zou kunnen worden en hoe het zou zijn als Spruijt en Opperman eindelijk “normaal “ zouden zijn.

Ze beginnen met het spelen van een kwartet waardoor al een beetje een beeld wordt geschetst van de karakters van de dames. De een frivool en uitbundig en gek op mannen, de ander (veel) te goed van vertrouwen en met enorme moeite om nee te zeggen. De toon is gezet. Dan wordt het spelletje: ik ga op reis en neem mee….. gespeeld.

De dames beginnen vrolijk en onschuldig met het meenemen van een bikini en slippers en dan wordt het publiek erbij betrokken. Het “slachtoffer” doet vrolijk mee tot de bagage iets ondeugender wordt Hij zal in het vervolg van de voorstelling nog diverse keren worden aangesproken. Tot grote hilariteit van de bezoekers. 

Dan vraagt Eva zich af wat eigenlijk normaal is. Ze mijmert over een normaal leven, in een rijtjeshuis met een man twee kinderen en de onvermijdelijke labrador. Maar hoe kom je zover als je jezelf niet normaal voelt? Iets anders waar ze mee zit is een kind krijgen. Hoe een vrouwenlichaam verandert na een bevalling en dan met name de onderkant. Ze vergelijkt haar vagina met een strak laantje voor een bevalling en na de bevalling lijkt het op  een vierbaansweg met slecht asfalt. Hoe plastisch kan het worden uitgedrukt. En waarom zit er een navelstreng in aan een baby in dit draadloze tijdperk?

Een terugkerend item is de No no Weekend miljonairs-quiz. Er dient nee geantwoord te worden op de meest uiteenlopende vragen om de jackpot te kunnen verdienen. Zeg je nee tegen het redden van een nest kittens van de verdrinkingsdood? Kun je met droge ogen nee zeggen tegen het aanbod een dure medische behandeling te ontvangen om daarmee zelf geld te verdienen? De mens blijkt voor eigen gewin behoorlijk egoïstisch te kunnen handelen. Eva heeft er niet veel moeite mee. 

De dames heimweeën in een prachtig lied over het afschaffen van veel vertrouwde zaken, bv. De praatpaal en (bijna) de postzegels. Want wie stuurt er tegenwoordig nog een kaartje in dit mail- en app-tijdperk.

De sketches in de voorstelling worden afgewisseld met liedjes. De stemmen van Eva en Carlie zijn loepzuiver en sluiten prachtig op elkaar aan.

De rollen zijn goed verdeeld. Eva de wereldwijze wilde meid en Carlie het ietwat naïeve meisje wat de mannen betreft. Maar samen zijn ze een ijzersterk team dat elkaar prima aanvoelt.

Tijdens een interview met Edwin Evers, over tien jaar van nu, kijken de dames terug op hun leven en carrière. Tegen die tijd zijn ze beroemd en staan ze in grote zalen. En dan is Lexke Theatercafé alleen nog een vage herinnering aan het prille begin.

Het publiek mag meedoen met het spelletje Wie Ben ik en geniet zichtbaar.

De show van Spruijt en Opperman springt van het ene naar het andere onderwerp. 

Maar alles gaat over hoe je in het leven  staat en wilt staan. Voor deze dames betekent het een weg naar volwassenheid en “normaal” doen. Ze geven ons een al dan niet verzonnen kijkje in hun leven en het wordt door de bezoekers van Lexke Theatercafé zeer gewaardeerd.

Lexke Theatercafe is het nieuwe seizoen gestart met een mooie avond.

Vanwege de corona perikelen is de zaal anders ingedeeld dan men gewend is. 

Er is meer ruimte gecreëerd om de 1,5 meter te kunnen aanhouden en dat is prima gelukt.

Foto Bart Cuijpers