Cantine Theater maakt zich klaar voor openingsweekend

BUDEL-DORPLEIN -Er is lang naar uitgekeken. Dit weekend tijdens Open Monumentendag heropent het in volle glorie herstelde Cantine Theater in Budel-Dorplein de deuren. Om alles op tijd gereed te krijgen moest er de afgelopen weken nog flink wat werk worden verzet.

Door Roy de Leijer

Aan de rand van Budel-Dorplein, onder de rook van zinksmelter Nyrstar ligt het monumentale Hotel Sint Joseph. Het gebouw, bij veel mensen beter bekend als ‘De Cantine’, werd eind 19e eeuw gebouwd door de gebroeders Dor, de medeoprichters van de zinkfabriek in Budel-Dorplein. In het hart van het gebouw bevindt zich een grote ontspanningsruimte, de huidige theaterzaal.

De stichting Rehabilitatie Cultuur Erfgoed: ‘Parels van Dorplein’ heeft zich de afgelopen jaren ontfermd over de zaal. Vooral het laatste half jaar is er veel werk verzet door een groepje enthousiaste vrijwilligers. Niet alleen het klussen vergde veel creativiteit. “Door te netwerken en het in de gaten houden van websites als Marktplaats hebben we ook veel kosten kunnen besparen”, vertelt bestuurslid Onno Looijmans.

De leerlingen van de Cranendonckse basisscholen St. Andreas en De Triolier kregen onlangs al een voerproefje van het vernieuwde theater, dat de sfeer van de jaren 60 en 70 uitstraalt. Zij brachten er hun eindmusical op de planken. “Nog niet alles was op dat moment klaar. We wilden namelijk nog wat verrassingen achter de hand houden voor het openingsweekend”, grinnikt Looijmans.

In het theater is plek voor zo’n 250 mensen. Looijmans is onder meer trots op de professionele lichtinstallatie. Bestuurslid Jef Mennen vult aan: “Het is een imposante ruimte. Niet alleen vanwege de entourage, maar ook door de akoestiek.” Dat vonden in het verleden ook bekende Nederlandse artiesten, zoals Mary Servaes (Zangeres Zonder Naam) en Johnny Hoes, die er een aantal van hun platen opnamen.

Jorrit de Kort, lid van de activiteitencommissie, is blij dat er nu echt invulling aan het programma kan worden gegeven. Hij en Looijmans hopen dat oude tijden zullen herleven en dat ook een nieuw publiek het theater zal ontdekken. Looijmans: “Veel Cranendonckers zijn hier nog nooit geweest. De ervaring leert echter dat bezoekers meteen onder de indruk zijn zodra ze de zaal betreden. Dat geldt overigens ook voor mensen die hier al een tijdje niet meer zijn geweest.”

Er kunnen onder meer toneel-, cabaretvoorstellingen, lezingen en concerten plaatsvinden in de theaterzaal. De Kort: “En één keer per maand is er een film te zien met daaraan gekoppeld een lezing of een nabespreking.”

De stichting wil lokale artiesten en verenigingen een podium bieden. “We willen iedereen op een laagdrempelige wijze een professionele theaterervaring bieden, zowel bezoekers als artiesten”, legt Looijmans uit. 

Op zaterdag 11 september wordt het theater officieel geopend tijdens een bijeenkomst voor genodigden. Op zondag 12 september is de zaal voor iedereen toegankelijk. Van 13.00 tot 19.00 uur is er continue iets te beleven. Optredens zijn er onder meer van Brassta!, de slagwerkgroep van harmonie Eendracht Maakt Macht (EMM), Duo Encuentros en Arian Compen. “Het is een soort teaser van wat er hier straks allemaal gaat plaatsvinden. Er is een binnen- en buitenprogramma. Op de binnenplaats wordt een terras ingericht. Verder is er een griezeltocht door de catacomben van De Cantine”, zegt Looijmans. 

Meer info: cantinetheater.nl