Weert viert 35e editie Open Monumentendag

WEERT – In het weekend van zaterdag 11 en zondag 12 september vindt de jaarlijkse VriendenLoterij Open Monumentendag weer plaats. Overal waar de witgele vlag van de Open Monumentendag wappert, kunt u gratis een kijkje nemen in een monument of deelnemen aan een activiteit. Het landelijke thema van de 35e Open Monumentendag is dit jaar ‘Mijn monumenten is jouw monument’ of op zijn goed Wieërts: ‘Miên monumênt és eur monumênt’. Met dit thema stellen we gastvrijheid en inclusiviteit centraal. In Weert zijn op beide dagen meer dan dertig gemeentelijke en rijksmonumenten te bezoeken. Bovendien kunt u nog deelnemen aan tien activiteiten.

Ook de gemeente Bocholt (België) toont haar cultureel erfgoed. De grensoverschrijdende samenwerking met de gemeente Bocholt en de Vlaamse stichting voor erfgoed Herita, vindt voor het eerst plaats. 

Het volledige programma vindt u op www.weert.nl/openmonumentendag en www.erfgoedhuisweert.nl. Controleer of reserveren nodig is.

Weert geeft startschot

Prof. mr. Pieter van Vollenhoven opent donderdag 9 september in Weert de VriendenLoterij Open Monumentendag 2021 in besloten gezelschap. Een mooie kans om het erfgoed van Weert breed onder de aandacht te brengen. Professor Van Vollenhoven geeft samen met de Vlaamse minister van Financiën en Begroting, Wonen en Onroerend Erfgoed het startsein aan de deelnemende monumenten om op zaterdag 11 en/of zondag 12 september gratis hun deuren te openen voor publiek. Ruim drieduizend monumenten doen hieraan mee.

Publiek kiest openingslied

De 35e editie van Open Monumentendag wordt letterlijk ingeluid. Op zaterdag 11 september klinkt vanaf 10 uur het openingslied uit heel veel torens door heel het land. Welk lied dan te horen is, blijft nog even een verrassing. Tot en met 8 september kan het publiek via een online poll op www.openmonumentendag.nl stemmen op een van de drie geselecteerde nummers. Dit zijn What a wonderful world van Louis Armstrong, Iedereen is van de wereld van The Scene en Alle kleuren van de regenboog van K3. Deze songs sluiten aan op het thema inclusie. 

Tijdens de officiële opening wordt het winnende lied bekendgemaakt. Stadsbeiaardier Frank Steijns speelt dan samen met zijn Vlaamse collega Luc Rombouts, het openingslied op de beiaard in de St.-Martinustoren. 

Monumenten in Weert

Op zaterdag 11 en zondag 12 september staan ruim 30 Weerter monumenten voor iedereen open; ze verwelkomen graag mensen met een andere culturele achtergrond. Het delen van verhalen draagt immers bij tot wederzijds begrip. Bijzondere aandacht is er voor de praktische toegang tot de monumenten, onder andere voor mensen die aangewezen zijn op een rolstoel. In het programmaboekje is duidelijk aangegeven welke monumenten goed toegankelijk zijn. Waar bijvoorbeeld bij een molen of kerktoren de verdieping niet te bereiken is, zijn audiovisuele presentaties gemaakt.