Lekker fruit

Aan het einde van het zomerseizoen zijn er verschillende fruitsoorten die rijp zijn en lekker om te eten. Ieder die deze in de tuin heeft, geniet hiervan. En vaak ook de rest van de familie en de buren. In de tuin zijn het o.a. druiven, bramen en pruimen die er uitnodigend bij staan. Niet alleen voor ons mensen maar ook voor tal van insecten die een graantje (beter gezegd suikersapje) meepikken. En ieder doet dat op zijn eigen wijze; vlinder met hun roltong die ze uitrollen en in het sap peuren, vliegen die dat met een deppende tong doen en wespen die hun kaken gebruiken. Natuurlijk zijn er ook veel vogels en zoogdieren die van het fruit snoepen. Meest geziene vlinders zijn de atalanta en de gehakkelde aurelia. Op dit moment vooral de atalanta die nu veel voorkomt en die je veel ziet op de vlinderstruik en dus ook op het fruit. Rottend fruit vinden ze overigens ook prima. Op de pruim (foto) zit een atalanta met dichtgevouwen vleugels, als zij deze spreidt zie je de mooie oranje banden. Geniet van al dat fruit, eet het, maak er eventueel een pruimentaart van, maar laat ook wat hangen of liggen voor de vlinders en andere insecten.

Info: Wiel Zentjens
[email protected]