Open Monumentendag wordt ingeluid op de tonen van K3

REGIO – Vlaanderen en Nederland geven dit jaar voor de eerste keer samen het startschot voor Open Monumentendag. Meer dan 50 beiaardtorens in de Lage Landen zullen Alle Kleuren van K3 spelen. Het nummer werd gekozen door het publiek. In Vlaanderen klinkt het nummer op zondag 12 september om 10.00 uur uit deze torens.  

Open Monumentendag staat dit jaar helemaal in het teken van inclusie en welk instrument is er inclusiever dan de beiaard? Muziek die gratis en voor niets speelt voor iedereen in de buurt. “Dat heeft ook een keerzijde”, zegt beiaardier Luc Rombouts. “Mensen in de omgeving zijn verplicht om te luisteren. Dat brengt voor de beiaardier een verantwoordelijkheid met zich mee. Als beiaardier kan ik het me niet veroorloven om enkel te spelen wat ik mooi vind. Ik moet rekening houden met het publiek. Ik speel de laatste jaren bijvoorbeeld meer en meer muziek uit niet-westerse culturen. Die muziek klinkt trouwens bijzonder mooi op klokken. Ik krijg fijne reacties van omwonenden uit bijvoorbeeld China of Turkije wanneer ik liedjes uit hun land speel.”

In het kader van Open Monumentendag wordt het beiaardrepertoire uitgebreid met muziek voor de superdiverse samenleving van vandaag. Voor de gelegenheid wordt een boek met inclusieve liedjes uitgebracht en gratis bezorgd aan de beiaardiers van de Lage Landen. De bezieler van het boek is Richard de Waardt, stadsbeiaardier van Rotterdam. Hij bevroeg 150 nationaliteiten en verzamelde op die manier liedjes van over heel de wereld. Een selectie van 16 liedjes uit die verzameling wordt speciaal voor Open Monumentendag uitgebracht in Het Groot Rotterdams Songbook. De publicatie bevat partituren met muziek uit bv. China, Syrië, Ecuador, Canada, Wales, Zuid-Korea en Senegal.