Wijn proeven in de wijngaard, bij jou in de buurt

SOERENDONK/ACHEL Wijn uit onze grensstreek? Kan dat? Oordeel zelf en kom kijken, luisteren én proeven op zondag 19 september tijdens de ‘Open Wijngaarddagen’. Wijngoed Zurrick in Soerendonk en Wijndomein De Oude Hoeve in Achel openen hun poorten om iedereen te laten genieten van hun wijnen. Je bent welkom tussen 13.00 en 17.00 uur.

Beide wijngaarden telen de druiven milieuvriendelijk en maken op zo natuurlijk mogelijke wijze ambachtelijke wijnen.

Daniëlla Habraken en Robert Schmiehusen willen je graag tijdens de open dag meer vertellen over hun wijngaard die in 2000 is aangelegd. De wijngaard heeft een oppervlakte van 5300 m2 waarop middels het dubbel gordijn systeem ruim 1500 witte en blauwe resistente en vroeg rijpende druivelaars zijn geplant. De rode wijn die zij maken is een krachtige, zwartrode wijn met sterk geurende, van zwart fruit bijna boerse aroma’s, pruimen en sandelhout. Deze wijn wordt samengesteld van de druivenrassen Leon Millot en Marechal Foch. Vooral het wijnhuis is een bezoek meer dan waard, gebouwd naar voorbeeld van een Franse ‘Chai’ (wijnopslagplaats). Wijndomein De Oude Hoeve ligt aan de Leenderdijk 14 in Hamont-Achel.

Wijnbouwer/wijnmaker Henk Aarts teelt de druivenrassen Solaris, Johanniter en Souvignier Gris. De 1200 wijnstokken leveren verschillende droge witte wijnen op. Tijdens de open dag wil Henk de wijnen uit 2020 laten proeven die resent zijn gebotteld. Hiervoor is een gezellig terras ingericht en kun je bij de rondleiding meer te weten komen over de werkwijze in de wijngaard en het proces van wijn maken. Speciaal is de oranje wijn ‘Natuurlijk Amber’ waarbij de speciale kleur wordt verkregen door negen dagen schilgisting. De wijngaard is te vinden aan de Zitterd (inrit tussen nummer 28 en 30, werkplaats autoschadebedrijf Schrurs) in Soerendonk en wordt aangegeven met borden en vlaggen.      

Speciaal voor deze gelegenheid hebben de wijngaarden een mooie fietstocht uitgetippeld van ongeveer 25 kilometer. De tocht voert je onder andere via de Achelse Kluis, over de Groote Heide, natuurgebied ’t Goor, langs de landsgrens met ‘De Doodendraad’ en door het lommerrijke domein van Beverbeek. De route is te downloaden op www.route.nl/fietsroute/2951122/wijnrondje-grevendonck of verkrijgbaar bij het startpunt op een van de wijngaarden.