AZC en onze dochters

Hoera, onze jonge dochter is onlangs gestart op de middelbare school.

Ze keek hier erg naar uit en ik kan als moeder niet trotser of gelukkiger zijn.

Maar, helaas voel ik niet alleen enthousiasme, ze zal namelijk elke ochtend en elke namiddag/avond met de trein reizen. Op de fiets naar station Maarheeze en na een lange schooldag weer naar huis. Vaak zal ze alleen fietsen,vrees ik. Ook als het over een paar weken steeds langer donker blijft in de ochtend en steeds vroeger donker wordt na schooltijd.

Jaren geleden zou ik hier niet eens bij stilstaan, dat is sinds de komst van het AZC wel anders. Een AZC vol met (jonge) mannen met niet Westerse normen en waarden. Ook heel veel mannen die uit veilige landen hierheen komen en zich hier misdragen, zeker ook in en rond dit treintraject. Misdragen uit verveling, wraak omdat ze hier niet mogen blijven of “gewoon” vanwege gebrek aan fatsoen. Denk ook aan laatst die gevechten met vissers bij ’t Tipke!

Natuurlijk maak ik onze dochter niet onnodig bang, maar men kan niet ontkennen dat met honderden (1500?) extra mensen/ mannen in Cranendonck er uiteraard veel meer kans is op vervelend, intimiderend of zelfs gewelddadig gedrag. Deze mannen hebben niet dezelfde opvattingen over vrouwen 

als de Nederlandse mannen, ze kijken heel anders naar onze jonge, trendy geklede meiden. Begluren, sissen en ander respectloos gedrag dat erg intimiderend is voor jonge en ook niet zo jonge meiden, is inmiddels een veel gehoorde klacht. 

Zelf zie ik overdag regelmatig groepjes (jonge) mannen alcohol drinken op straat en blowen bij de supermarkten. Deze lui, vol alcohol, drugs, hormonen en dus weinig zelfbeheersing, gaan daarna terug richting AZC, o.a. het station passerend.

Snapt u dat dit mij zorgen baart?

Ingezonden door Eefke Zilessen