Cranendonckse Buurtpreventieteams zoeken versterking

BUDEL/MAARHEEZE – De Cranendonckse buurtpreventieteams, die sinds mei actief zijn, kunnen nog wel wat versterking gebruiken. De teamleden vormen extra oren en ogen voor de politie. Ook wijzen ze inwoners op mogelijke onveiligheden en inbraakgevoelige situaties.

Door Roy de Leijer

Cranendonck telt twee buurtpreventieteams: Buurtpreventieteam Budel e.o. en Buurtpreventieteam Maarheeze. De gemeente Cranendonck ondersteunt het initiatief. 

“De roep om buurtpreventieteams is ontstaan na de grote inbraakgolf van 2018”, vertelt Harm van Leuken, coördinator van Buurtpreventieteam Budel en omstreken. Door de overlast van bewoners van het asielzoekerscentrum in Budel kwam het proces eind vorig jaar in een stroomversnelling. 

Van Leuken geeft aan dat het niet gaat om een nieuw fenomeen. “In veel andere plaatsen zijn buurtpreventieteams al langer actief.”

De leden van Buurtpreventieteam Budel e.o. lopen regelmatig in een kleine groepjes controlerondes door de Cranendonckse dorpskernen en wijken. Dit met als doel extra oren en ogen te bieden op straat. Van Leuken: “Wij gaan op wisselende dagen en tijden op pad. Meestal doen we dat in kleine groepjes.”

Onderweg wordt er onder meer gelet op openstaande ramen, deuren en poorten. “We controleren verder onder meer of auto’s goed zijn afgesloten en of er bij huizen gemakkelijke opstapjes voor inbrekers staan.” Is dit het geval dan wordt er preventiebriefje of een wit papieren voetje met nadere informatie achtergelaten. De voetjes symboliseren de voetafdruk van een inbreker.

Van Leuken: “Als we verdachten zaken signaleren dan geven wij dat rechtstreeks door aan de politie. Vinden we bijvoorbeeld zwerfafval dan melden we dat bij de gemeente.”

Marc Saanen liep onlangs voor de eerste keer mee in Budel. “Ik ga mee op pad omdat ik een bijdrage wil leveren aan de leefbaarheid in het dorp. Op dit moment is het rustig en lijkt het allemaal mee te vallen”, vertelt Saanen.

Van Leuken: “Wel komen we tijdens onze patrouillerondes vaak auto’s tegen waarvan de deuren niet goed zijn afgesloten en kostbare spullen in het zicht liggen.”

Buurtpreventieteam Budel e.o. telt 12 leden. Van Leuken: “Meestal gaan we met een gezelschap van 6 of 7 mensen op pad.” Om Budel goed te kunnen bedekken is het dorp verdeeld in 4 wijken. “Het liefst zouden we er 10 tot 15 mensen bijkrijgen. Dat kunnen zowel mannen als vrouwen zijn. De leden van het buurtpreventieteam zijn heel divers. Ook het sociale aspect, het samen op pad gaan, spreekt mensen aan.”

De meeste inwoners reageren enthousiast op de controlerondes van de buurtpreventieteams, aldus Van Leuken: “Een rondgang door Budel-Dorplein heeft ons onlangs een nieuwe aanmelding opgeleverd, maar we hebben ook al een keer met agressie te maken gehad.”

Voor de teams is een handleiding opgesteld. Ook is er een instructieavond gehouden in samenwerking met de politie en ervaringsdeskundigen. 

De leden van de buurtpreventieteams zijn herkenbaar aan opvallende hesjes met daarop duidelijk herkenbaar de tekst ‘Buurtpreventie Cranendonck’. Elk groepje is voorzien van zaklantaarns, preventiebriefjes en voorlichtingsmateriaal. De leden hebben in principe geen andere taken en bevoegdheden als iedere andere dorpsgenoot. Bij spoed, verdachte situaties of heterdaad komen zij niet zelf in actie, maar melden zij dit meteen bij de politie. 

Wie interesse heeft om een keer mee te lopen kan voor meer informatie terecht bij [email protected] en [email protected]

Foto JM