Aangepaste situatie voor fietsers kruispunt Boseind-Heerstraat

PELT – Op het kruispunt Boseind-Heerstraat (N71) vlakbij de spoorwegbrug, staan nieuwe verkeersborden: een omgekeerde driehoek met daarin een gele fietser en een pijl naar rechts. Dit verkeersbord geeft aan dat je als fietser door het rode licht rechts mag afslaan. Dat kan hier omdat de fietsers die naar rechts afslaan geen gemotoriseerd verkeer kruisen en er dus niet mee in conflict komen. Ze kunnen dus veilig doorrijden.

Waarom ‘rechtsaf door rood’?

Verkeerslichten zijn doorgaans bedoeld om het autoverkeer te regelen. Ze gelden ook voor fietsers, maar vaak is dat onnodig. Op veel kruispunten kan je in feite op een veilige manier door het rode licht fietsen. Men spreekt in dat geval van zogenaamd ‘zinloos rood’.

Uit onderzoek blijkt dat fietsers soms tot één vijfde van hun reistijd staan te wachten voor het rode licht. De Vlaamse overheid wil fietsen efficiënter en aantrekkelijker maken door op alle plaatsen met ‘zinloos rood’ de doorgang voor fietsers te versoepelen en ‘rechtsaf door rood’ en ‘rechtdoor door rood’ toe te laten waar dat veilig kan. Het kruispunt Heerstraat-Boseind is er eentje waar dat kan. Komende vanaf de spoorwegbrug kan je veilig rechtsaf door het rood. Je kruist geen auto’s. Voor wie vanuit Boseind rechtsaf gaat, geldt net hetzelfde.

Geen ‘rechtdoor door rood’

Fietsers komende van de kanaalbrug zouden op het kruispunt ook conflictvrij rechtdoor door het rode licht kunnen rijden. Ook dan is er geen kruising met gemotoriseerd verkeer. 

De provinciale commissie verkeersveiligheid heeft echter geoordeeld dat dit als gevolg van de beperkte breedte van de weg onvoldoende veilig is voor de fietsers.

Voorzichtig blijven

De aangepaste situatie maakt het kruispunt wat vlotter te passeren voor de fietsers. Toch wordt aangeraden om aandachtig te blijven. Zo moeten fietsers bijvoorbeeld nog altijd voorrang geven aan voetgangers op het zebrapad.