“Nou worden we nooit meer hand in hand wakker”

Omdat mevrouw leed aan dementie en zeer verwarde periodes had, kwam deze opmerking totaal onverwacht na het overlijden van haar man. De nabestaanden twijfelden aanvankelijk of mevrouw wel mee kon naar de uitvaart. Deden ze daar wel goed aan, snapte ze het nog? Had het nog wel zin? Deze opmerking deed hen beseffen dat mevrouw op momenten wel degelijk wist wat er aan de hand was. De twijfel was verdwenen, natuurlijk ging mevrouw mee!

Heeft het nog wel zin?

Dit is een vraag die we vaker krijgen bij de voorbereiding van een afscheid van een dierbare van iemand met dementie. We besteden hier nu graag aandacht aan in deze maand van Wereld Alzheimer Dag (21 september). 

Meestal adviseren we om deze lastige vraag met de arts/zorg te overleggen omdat zij de persoon kennen en dit vanuit hun professie goed in kunnen schatten. Als er dan positief wordt besloten, zien we vaak dat dit heel goed gaat.

Niet storend

Misschien vergt het wat improvisatie. Of is er wellicht een moment van onrust. Ervaring leert ons dat dat niet storend hoeft te zijn en dat het juist heel mooi kan zijn als iemand met dementie ook afscheid kan nemen van een dierbare. Achteraf zijn de nabestaanden vaak tevreden dat men tóch heeft gekozen voor wat wél kon. Onze dementievriendelijke uitvaartverzorgers verzorgen met kennis van zaken, een uitvaart op maat. We houden rekening met de mogelijkheden en onmogelijkheden en beoordelen samen met u en eventueel met de zorgmedewerkers welk onderdeel van het afscheid past bij de nabestaande(n) met dementie.

De kans om afscheid te nemen

Hoe onmogelijk het soms ook lijkt, het is vaak meer dan de moeite waard en zinvol om iemand met dementie te betrekken bij een afscheid. Wij vinden dat, indien gewenst, iedereen de kans moet krijgen om afscheid te nemen. Dus we zoeken ook zeker naar mogelijkheden hierin bij  mensen met dementie. Uit respect voor hun mens zijn en voor de relatie die ze hadden met de overleden dierbare. Daarom hebben wij onze medewerkers extra opgeleid tot dementievriendelijke uitvaartverzorgers. Zij denken graag met u mee en helpen u tijdens het afscheid, om het zo passend mogelijk te maken. Voor iedereen.

Meer info

Meer info over uitvaartverzorging staat op de site: www.vdstappen.nl Neem gerust contact op als u nog vragen heeft.

Martin Horst RU,  Uitvaartverzorger 

Cranendonck, tel. 0031 495 430260