Samen leven met psychische klachten

WEERT – Er zijn mensen die zorgen voor een naaste met psychische klachten zoals depressiviteit, borderline, angststoornissen of verslavingsproblemen. Over deze mantelzorgers hoor je eigenlijk weinig, hoewel psychische klachten in Nederland veel voorkomen. Het kan helpen om je verhaal te delen of te luisteren naar mensen die in eenzelfde situatie zitten. Daarom organiseert Punt Welzijn voor deze naasten (uit de gemeente Weert en Nederweert) op 23 september een bijeenkomst in Bibliocenter Weert van 20:00 tot 21:30 uur (inloop vanaf 19:45 uur). De bijeenkomst wordt begeleid door Punt Welzijn en medewerkers van VVG en MET ggz. 

Naasten van mensen met psychische klachten hebben minder verzorgende taken, maar ervaren vaker kopzorgen. Ze maken zich met name zorgen om de ander. Psychische klachten zijn minder zichtbaar voor mensen uit de omgeving, maar niet minder belastend. Punt Welzijn ziet dat deze groep zich niet zo snel meldt met een vraag en dat zij maar door blijven gaan. Pauline van Hulzen, werkzaam bij Punt Welzijn, vertelt: “Dit gaat regelmatig ten koste van henzelf. Ze maken zich zorgen om de ander omdat niet altijd te peilen is hoe het werkelijk gaat. Of ze vinden het lastig hoe ze om moeten gaan met de situatie of het gedrag van de ander.” Door in contact te komen met mensen die weten wat jij meemaakt kun je ervaringen delen en elkaar verder helpen. Dat kan steun bieden en dan merk je dat je niet de enige bent. 

Woon je in Weert of Nederweert en herken jij je in het verhaal over naasten van iemand met psychische klachten? Meld je dan aan voor de bijeenkomst via www.bibliocenter.nl  of www.puntwelzijn.nl. Voor vragen kun je contact opnemen met Punt Welzijn via 0495-697900 of mantelzorg@puntwelzijn.nl.