ANWB AutoMaatje van start in Cranendonck

CRANENDONCK – De gemeente Cranendonck is de 87e gemeente die aanhaakt bij het vervoersproject ANWB AutoMaatje. De Cranendonckse wethouder Marcel Lemmen gaf woensdag het startsein voor de nieuwe vervoersservice. De eerste ritten konden een dag later worden verreden.

Door Roy de Leijer

Lisette Dielissen uit Budel schoof woensdag voor een korte demonstratierit op de achterbank van de auto van de wethouder. Ze is blij met de nieuwe vervoersservice. Dielissen: “Voor mij is het echt een uitkomst. We moeten regelmatig naar het ziekenhuis in Geldrop en zonder eigen auto is dat soms heel lastig.”

Het AutoMaatje is een landelijk project. In de Cranendonck wordt er samengewerkt door de ANWB, de gemeente en welzijnsorganisatie Cordaad Welzijn, die verantwoordelijk is voor de uitvoering.

De nieuwe vervoersdienst is een service voor en door Cranendonckers. Vrijwilligers brengen gemeentegenoten met hun eigen auto naar bijvoorbeeld een vriend of vriendin, de winkel, kapper of een partner in het verzorgingstehuis.

ANWB AutoMaatje houdt iedereen mobiel en voorkomt dat mensen geïsoleerd raken en zich eenzaam gaan voelen. De vervoersdienst richt zich op mensen die buiten de bestaande regelingen vallen. Er wordt vervoer aangeboden aan mensen die minder mobiel zijn, bijvoorbeeld door gezondheidsklachten of ouderdom, zelf geen vervoer hebben of met niemand mee kunnen rijden. 

Wethouder Marcel Lemmen ziet het ANWB AutoMaatje als een goede aanvulling op het openbaar vervoer, Taxbus en de reeds bestaande vrijwillige vervoersdiensten in de gemeente Cranendonck, zoals de Helpende Hand in Maarheeze en Schoot voor elkaar. Lemmen: “Er is al een fijnmazig netwerk gecreëerd. Wij willen de bestaande vervoersdiensten ook niet vervangen, maar door samen te werken kunnen we het hele geografische gebied van de gemeente bestrijken. Nu missen we nog wat puzzelstukjes.”

Als je landelijke cijfers doorrekent naar de gemeente Cranendonck dan kom je uit op een potentieel van 1200 gebruikers, aldus Janique Huijbregts van de ANWB. “Niet alleen het gegeven dat mensen van A naar B worden gebracht is daarbij belangrijk. Dat geldt ook voor het sociale element van de vervoersservice”, vertelt Huijbregts.

Het AutoMaatje heeft immers ook een sociaal effect: het brengt buurtgenoten weer samen en verbindt een vrijwillige chauffeur met een inwoner die een rit aanvraagt. Daarnaast kan de vrijwilliger net een stapje extra zetten: het bieden van een luisterend oor, het mee naar binnen lopen bij een ziekenhuisbezoek of het meedenken bij een vraag van een inwoner.

Via het telefoonnummer 0495-592553 van Cordaad Welzijn kunnen inwoners een rit aanmelden. De coördinator zal vervolgens een vrijwillige chauffeur vragen deze rit uit te voeren. De kosten voor het AutoMaatje bedragen 0,30 euro per kilometer en is in principe bedoeld voor ritten binnen Cranendonck. Maar in overleg met de chauffeurs zijn ook grotere afstanden mogelijk.

Er hebben zich inmiddels 18 vrijwillige chauffeurs aangemeld voor de drie jaar durende pilot. Nieuwe chauffeurs zijn altijd welkom en kunnen zich aanmelden via 0495-592553 of automaatjecranendonck@cordaadwelzijn.nl.