Vernieuwd Cantine Theater feestelijk in gebruik genomen

BUDEL-DORPLEIN – Het Cantine Theater in het monumentale Hotel Sint Joseph in Budel-Dorplein is zaterdag na een grote opknapbeurt officieel heropend. Dat gebeurde door de leden van het zogeheten bouwteam. Een dag later kon ook het grote publiek het resultaat van vele uren vrijwilligerswerk bewonderen.

Door Roy de Leijer

De zes vrijwilligers van het bouwteam hebben de opknapbeurt van het knusse theater aan de Hoofdstraat in Budel-Dorplein grotendeels voor hun rekening genomen. 

Namens het bouwteam van de stichting Rehabilitatie Cultuur Erfgoed: ‘Parels van Dorplein’ verrichte oud-Dorpleiner Jac Duis het officiële lint-knip-moment. Hiermee werd het theater op symbolische wijze teruggegeven aan de Dorpleinse gemeenschap.

Duis woonde vroeger in het hotel en kent de theaterzaal nog uit de periode voordat ze in verval raakte. In 1966 kwam Duis als werknemer van de zinkfabriek voor het eerst in de theaterzaal van De Cantine, waar hij ook een kamer had. Duis: “Ik werd onder meer lid van de harmonie en de toneelclub. Deze en nog veel meer activiteiten van het lokale verenigingsleven vonden allemaal plaats in de theaterzaal. Net als alle feesten in het fabrieksdorp. Ook veel bekende artiesten hebben er opgetreden. Het was het kloppend hart van het dorp.” Maar na verloop van tijd werd de zaal steeds minder gebruikt. In de jaren 80 sloot De Cantine de deuren en werd het gebouw verkocht. “Ik had nooit gedacht dat die oude tijden zouden herleven”, aldus een trotse Duis. Toch is de klus nog niet helemaal geklaard. Duis: “Onze volgende opdracht is te zorgen voor een uitgebreide programmering, zodat het theater bij mensen in de wijde omgeving op de kaart wordt gezet.”

Tijdens de officiële opening werd de eerder dit jaar overleden oud ‘Parels’-voorzitter Floor van Duijvenbode postuum erelid gemaakt door de stichting. Hij nam zeven jaar geleden het voortouw voor de opknapbeurt.

Zondag was het theater een van de grote publiekstrekkers tijdens Open Monumentendag in Budel-Dorplein. In het voormalige fabrieksdorp konden die dag verschillende rijksmonumenten en andere bijzondere gebouwen worden bezocht. Veel bezoekers van het evenement kwamen in het Cantine Theater oude herinneringen ophalen.