Pelt: Open Monumentendag

PELT – Zondag 12 september was een van de items tijdens de jaarlijkse open monumentendag de Saxby seinhuisjes bij het station van Neerpelt. De Heemkundige Kring heeft volgens secretaris Paul Cuyvers vele jaren geijverd voor renovatie door de NMBS. Uiteindelijk is het ervan gekomen en vormen ze sinds kort een visitekaartje van Pelt voor wie hier per trein arriveert.  In één van de twee seinhuisjes werd door Georges Gaethofs aan de bezoekers de nodige uitleg gegeven over hoe zo’n systeem werkte. Hij heeft hier zelf 27 jaar gewerkt als seingever en had daarvoor een uitgebreide opleiding gevolgd. Dat was nodig want de treinen moesten voorbij het station geraken. De wissels werden vanuit het seinhuis op afstand manueel bediend. Daar was behoorlijk wat spierkracht voor nodig want dat liep via stalen kabels. Bovendien speelde het weer ook dikwijls parten. Bij sneeuw en vriesweer moesten de wissels ook worden losgemaakt, tegenwoordig is dat allemaal verwarmd. Rond 1908 werden deze huisjes gebouwd naar het model van de uitvinder van de spoorwissel John Saxby. Het zijn de enige overgebleven seinhuizen van hun soort in Vlaanderen. In 1866 werd de spoorlijn van Luik naar Hasselt doorgetrokken tot Eindhoven en kwam er In Neerpelt een station. Hierdoor ging voor veel Neerpeltenaren een wereld open. Zo kon men vanaf dan gemakkelijk een dagje naar zee, naar Antwerpen of Brussel. Auto’s of bussen waren er immers nog niet. In 1878 werd de ‘IJzeren Rijn’ aangelegd. Dat was een spoorweg tussen Antwerpen en het Duitse Rurhgebied. Tegen 1910 kwamen hier dagelijks zo’n 1.000 wagons voorbij. Dat ging de hele dag en nacht door. De seingevers uit die tijd hadden hun handen vol. Letterlijk en figuurlijk!