Staking bij Renewi afvalophaling

PELT – Vorige week donderdag 9 en vrijdag 10 september werd er gestaakt bij het afvalverwerkend bedrijf Renewi. Hierdoor werden de blauwe zakken en tuinafval in diverse gemeenten niet opgehaald. Bij sommige gemeenten betrof het hier ook de ophaling van huisvuil of papier en karton. De 80 werknemers van dit bedrijf in Houthalen-Helchteren vinden dat de directie moet afstappen van de “spionagetechnieken” die gebruikt worden om het personeel te controleren. De medewerkers van het bedrijf hadden vernomen dat er een camera was ontdekt in een vrachtwagen. Die was daar door het bedrijf in de cabine geplaatst omdat er een onderzoek werd gedaan naar 1 bepaalde werknemer. Er was blijkbaar een probleem rondom de veiligheid. Er waren in het verleden reeds gesprekken geweest met de betreffende persoon en er zijn hem enkele kansen gegeven. De directie koos echter voor de veiligheid en moest een camera inzetten om de nodige vaststellingen te kunnen doen. De werknemer waar het hier over gaat is intussen ontslagen. Zowel het personeel als de vakbond keurden deze werkwijze niet goed zonder dat het personeel hiervan op de hoogte was gebracht en vragen zich af of dit de eerste keer is dat deze methode wordt toegepast. De groenafvalzakken van Pelt kunnen tot en met zaterdag 18 september naar het recyclagepark gebracht worden zonder dat deze in mindering worden gebracht op het quotum. Vooraf melden aan het parkpersoneel is wel noodzakelijk. Ook de huisvuilzakken kunnen worden binnengebracht tot diezelfde datum.