Davidsfonds Hamont: De puurheid van Arvo Pärt

ACHEL – De Estse componist Arvo Pärt is geboren in 1935 en is een levende legende. Hij is een heel geliefd hedendaags componist met een zeer herkenbare, uitgepuurde muziekstijl. Na jaren van net-niet klom Spiegel im Spiegel van Arvo Pärt eind februari over Bachs Mattheuspassie naar nummer één in de Klara Top 100. Niet slecht voor een man die ooit persona non grata was in Sovjet-Estland, maar in de jaren 1970 een wereldster werd met zijn tintinnabulimuziek. Zijn instrumentale werken als Fratres en Spiegel im Spiegel zijn inmiddels overbekend, maar daarnaast vloeiden er ook prachtige vocale religieuze werken uit zijn pen. Zo componeerde hij in 1989 een Magnificat voor meerstemmig koor op de tekst uit het Lucasevangelie, met name het loflied dat Maria aanheft nadat Elisabeth, zwanger van Johannes de Doper, haar begroet als moeder des Heren. Rose-Marie Hendrikx laat ons kennismaken met deze voor velen nog onbekende componist. Om alles veilig te laten verlopen gaat deze activiteit door in het Michielshof op vrijdag 22 oktober 2021 om 20.00 uur.