Expositie ‘Druk Druk Druk – Twee eeuwen drukkerij Smeets’ in Bibliocenter

WEERT – In 2019 kwam er een eind aan bijna 200 jaar drukken door de firma Smeets uit Weert. Opgericht in 1830 groeide het drukkerijtje van Matheus Smeets uit tot een concern van wereldformaat.

In 2014 werden grote delen van het archief en de rijke collectie drukwerk aan het Gemeentearchief Weert geschonken: voorbeeldboeken met sigarenbandjes, bidprentjes, allerhande etiketten, affiches, brochures, boeken, kaarten, displays, reclamedrukwerk, je kunt het zo gek nog niet bedenken. Op vrijdag 1 oktober om 14.00 uur verricht de wethouder cultuur van Weert, de heer Henk van de Loo, de opening in het Bibliocenter in Weert. Publiek is van harte welkom om hierbij aanwezig te zijn.

Vanaf 2 oktober is de expositie ‘Druk Druk Druk – Twee eeuwen drukkerij Smeets’ te bekijken tijdens de openingstijden van het Bibliocenter. De entree is gratis.

Op negen panelen in drie vitrines wordt in tekst en beeld en een aantal voorwerpen een indruk gegeven van de zeer rijke geschiedenis van het voormalige wereldbedrijf in Weert.

Grondlegger

De geboren Echtenaar Matheus Smeets begon in een pand aan de Beekstraat een klein winkeltje. Daar verkocht hij aanvankelijk alleen schrijfgerei, maar ging al snel boeken fatsoeneren en, na een bezoek aan Antwerpen, ook drukken.

Toen de locatie daar geen uitbreidingsmogelijkheden meer bood, verhuisde het bedrijf in 1907 naar de Stationsstraat en in jaren zestig naar een groot complex aan de Molenveldstraat.

Dan heeft het bedrijf, waarin de nazaten van Matheus het bedrijf leiden, al internationaal naam gemaakt. 

Na het drukken van vooral bidprentjes gaat het bedrijf over op het maken van etiketten voor sigaren, sigaretten en margarine.

In de twintigste eeuw gaat men langzaam over op het maken van verpakkingen en reclamedrukwerk in de vorm van folders, brochures en displays, materiaal waarbij hoogwaardig kleurendrukwerk nodig is.

Smeets gaat in Europa voorop als het gaat om innovatie en in 1961 loopt bij Smeets de eerste rotatiepers in Europa.

Meer dan 1000 werknemers

Al die jaren groeit (op enkele momenten na) het aantal medewerkers, tot boven de 1000 in 1971. Smeets is intussen geen familiebedrijf meer, maar onderdeel van de Verenigde Nederlandse Uitgeversbedrijven B.V. (VNU) en een bedrijf van wereldformaat.

In dezelfde periode haalt Smeets opdrachten binnen voor het drukken van de Europese edities van Amerikaanse bladen als Time en Overseas Weekly.

Decennialang drukt het bedrijf naast vele kunstboeken, waarvoor het hoog aangeschreven staat, talloze Amerikaanse en Nederlandse bladen in hoge oplages. 

Website

Over deze expositie is een aparte website gemaakt, kijk hiervoor op

www.erfgoedhuisweert.nl/Gemeentearchief-Weert/Leren-en-Werken/Expositie-DRUK-DRUK-DRUK

Opening

Vrijdag 1 oktober om 14.00 uur verricht de wethouder cultuur van Weert, de heer Henk van de Loo, de opening in het Bibliocenter. Publiek is hierbij van harte welkom!

Openingsuren

De expositie is te bekijken vanaf van 2 oktober 2021 tot 1 maart 2021 tijdens de openingstijden van het Bibliocenter in Weert, op de begane grond. De entree is gratis.

Openingstijden Bibliocenter

maandag:13.00 – 18.00 uur

dinsdag: 10.00 – 20.00 uur

woensdag: 10.00 – 18.00 uur

donderdag: 10.00 – 20.00 uur

vrijdag: 10.00 – 18.00 uur

zaterdag: 09.30 – 17.00 uur

zondag: gesloten