Expositie ‘De Tussenruimte’ in De Borgh

BUDEL – Op zondag 10 oktober wordt de expositie ‘De Tussenruimte’ feestelijk geopend. Jongeren tot 25 jaar die momenteel verblijven in het asielzoekerscentrum Cranendonck hebben het afgelopen jaar samen met Stichting De Vrolijkheid gewerkt aan diverse kunstwerken, die ze nu met trots presenteren aan het grote publiek. Er zijn verschillende kunststijlen vertegenwoordigd zoals fotografie (blauwdrukken), keramiekkunst en korte animaties. De tentoonstelling loopt van zondag 10 oktober tot 21 november 2021 in De Borgh in Budel. 

Stichting de Vrolijkheid investeert met kunst in de ontwikkeling van kinderen en jongeren die verblijven in een asielzoekerscentrum in Nederland. Ze organiseren wekelijks kunstzinnige projecten en workshops met de kinderen en jongeren. Sophie Smeets, communicatiemedewerker bij De Vrolijkheid legt uit: “De Vrolijkheid bestaat al 21 jaar lang in Nederland. Het doel is om met dans, theater, muziek, nieuwe media en beeldende kunst jonge azc-bewoners te inspireren om eigen talenten te ontdekken en te ontwikkelen. Een ander belangrijk doel is om een link te leggen tussen de jongeren die in het azc verblijven en de inwoners van, in dit geval, Cranendonck en omstreken. Dankzij een ruim netwerk van o.a. kunstenaars worden er overal in Nederland kunstprojecten op poten gezet. Zo komen er co-creaties tot stand waardoor jongeren zich op verschillende, kunstzinnige manieren kunnen uiten en zo hun eigen verhaal kunnen vormgeven.” 

De jongeren die deelnemen aan deze tentoonstelling in Budel hebben zich uitgeleefd in diverse projecten. Zo zijn er 11 meisjes die zich hebben ingezet tijdens een workshop animaties maken rondom ‘Women Empowerment’, waarbij er GIFs met krachtige boodschappen gemaakt werden, die tijdens de tentoonstelling in De Borgh via een QR code te zien zullen zijn. Verder zijn de resultaten van een workshop blauwdrukken maken en keramiek te zien.  “Zo bieden we een breed aanbod tijdens de expositie,” vertelt Sophie verder. “De deelnemers zijn altijd vrij in het kiezen van een onderwerk of thema en ook dit zorgt weer voor een diversiteit.” 

De Tussenruimte

“De titel van de expositie is ‘De Tussenruimte’, en symboliseert de situatie van de mensen die in een azc wonen en anderzijds representeert dit de afstand tussen het azc en het dorp,” vertelt Sophie. “De tussenruimte is een ontmoetingsplek, een plek waar verbinding ontstaat. En dat is ook precies het doel van deze tentoonstelling, mensen met elkaar verbinden.” 

Alle inwoners van Cranendonck en daarbuiten worden vriendelijk uitgenodigd om een bezoek te brengen aan deze expositie. De tentoonstelling is te bezichtigen van zondag 10 oktober tot en met 21 november in MFC De Borgh in Budel (Ant. Mathijsenstraat 15). Ook op de opening, op zondag 10 oktober tussen 15.00 uur en 17.00 uur is iedereen van harte welkom. Voor meer informatie over de expositie kijk op www.deborghbudel.nl. En voor meer informatie over Stichting De Vrolijkheid, kijk op op https://vrolijkheid.nl