Nacht Van De Duisternis

HAMONT-ACHEL – Op zaterdag 9 oktober organiseren VZW Preventie Lichthinder, de Vereniging voor Sterrenkunde (VVS) en diverse natuurverenigingen opnieuw de Nacht van de Duisternis. Deze nacht staat in het teken van de impact van lichthinder en lichtvervuiling op mens, dier en milieu. Om extra aandacht te vragen voor deze ‘vervuiling’, zal Hamont-Achel die nacht energiezuinig haar straten verlichten. Dat betekent dat zaterdag de openbare avondverlichting wordt gedoofd en de klemtoonverlichting uitgaat.  

Vandaag de dag wordt er te veel belicht. De verlichting van straten, gebouwen, monumenten… verbruikt niet enkel energie, het heeft ook enorme gevolgen voor de mens en de plaatselijke fauna en flora. Overmatig licht verstoort immers de natuurlijke dag- en nachtcyclus van planten en dieren. Ook mensen kunnen hierdoor gezondheidsproblemen ondervinden. Zo kan te veel verlichting in de nacht het slaappatroon ernstig verstoren. 

Hamont-Achel wil haar steentje bijdragen aan de vermindering van deze ‘lichtvervuiling’. Daarom neemt het stadsbestuur deel aan de Nacht van de Duisternis. Concreet houdt dat in dat Fluvius op zaterdag 9 oktober de openbare verlichting dooft en de klemtoonverlichting aan de kerk van Hamont en Achel uitschakelt. Inwoners kunnen zo even genieten van de rust en de gezelligheid van een donkere nacht. Om de veiligheid te garanderen, blijft er steeds minimale verlichting voorzien en blijven cruciale verkeers- en kruispunten verlicht.