Zeven paarden gestorven na blikseminslag

MAARHEEZE – Op woensdag 29 september werd onze regio getroffen door zwaar weer. In Maarheeze, aan de Horriken, sloeg de bliksem in op een weiland. Zeven paarden van Paardenrusthuis Ogier overleefden de inslag niet. “Het ging allemaal erg snel,” vertelt Jack Ogier, eigenaar van de paardenopvang. “De dieren zijn waarschijnlijk op slag overleden, zonder pijn.” 

Jack was zelf aan het werk op een van de andere weilanden. “Bij slecht weer gaan de paarden in een groep staan, in het verste hoekje van het weiland, om zich te beschermen” vertelt hij. “Het begon te regenen, te hagelen en daarna flink te onweren. Ik was onderweg naar onze woning toen ik plots de paarden verspreid doorheen het weiland zag rennen. Ik wist onmiddellijk dat er iets niet pluis was. Toen ik dieper het veld inkeek zag ik enkele hoopjes liggen. Dit bleken zeven dode paarden te zijn, die reeds een groepje hadden gevormd en getroffen waren door de bliksem. Waarschijnlijk is de bliksem ingeslagen op de schrikdraad, waarbij de paarden zich bevonden, en zo overgeslagen op de dieren.” 

Volgens Jack is het een geluk bij een ongeluk dat er zich op dat moment nog niet meer paarden hadden verzameld in het hoekje. “Was de inslag enkele minuten later gebeurd, dan waren er wellicht nog meer paarden gesneuveld.” De dierenarts is ter plaatse gekomen, maar die kon niet anders dan de overlijdens vaststellen. Naar verwachting waren de dieren op slag dood en hebben ze geen pijn geleden. 

Ook het paard van Maddy, de dochter van Jack, overleefde het voorval niet. Margriet Daems, een vriendin van de familie, heeft ondertussen doneer actie op poten gezet om geld in te zamelen zodat Maddy een nieuw paard kan aankopen. Iedereen die Maddy een steuntje in de rug wil geven kan best surfen naar de Facebookpagina van Margriet Daems uit Budel. Daar is een rechtstreekse link te vinden naar de actie. 

Foto Pixabay