Luierbank

Naast zitbanken, babbelbanken, leugenbanken en – qua dienstverlening failliete – financiële banken krijgt Hamont-Achel er een aantal luierbanken bovenop. Vrijwilligers van de Sint Vincentiusvereniging willen samen met het stadsbestuur een helpende hand uitsteken naar hulpbehoevenden in onze samenleving. Gratis worden ongebruikte luiers, menstruatie- en incontinentiematerialen verdeeld onder doorverwezen behoeftigen.

Achel heeft de markante ‘inzamelboxen’ in: het Gemeenschapshuis, IBO De Pagadder, Apotheek Hulsbosch; Hamont in: het Stadshuis, het Huis van het Kind, Apotheek Tijsen en Apotheek Mees. Niet iedereen begrijpt dit dienstbetoon. “Was dê vur unne oarige, dobbele naam ‘luierboks’?” Enigszins begrijpelijk: in Hamont noemt men soms een ‘broek’ nog ‘boks’! Nog minder verlicht klinken sommige ‘toogcommentaren’. “Ich snap er niks vaan: nou kriegen die hangjongeren och nog luierbaanken,” twijfelde Truus. “Desss vvvur asse te mui zzzzien van ’t huhuhuhhhangen,” lalde Tjeuke vanuit en in zijn bierglas. “Joa, bitste Pier. “Dê ze die lui zek rap on’t wêêrk zètten: voeligheid rapen. Zonder ze te temperen!” Bij toeval zat Piers ‘temperen’ dichtbij het doel van de boxen, het inzamelen namelijk van ongebruikt, hygiënisch verschoningsmateriaal, dus ook pampers. Om in een eensgezinde stemming te komen concludeerde de waard van de bruine kroeg: “Dus keumt zoene luier of dê aander matterijoal urst in een aander boks, in een verzamelboks, vur dê dê in de boks van un kroeppekske of in un onderboks wèrd gestoken…”

De eerste reacties op de luierboxen werden verrassend positief onthaald. De vrijwilligers van de Sint Vincentiusvereniging hadden hun handen vol met het verwerken en sorteren van het overweldigende aanbod. De snoodaard, die al te voorbarig zat te gniffelen over eventuele ‘occasie-luiers’, oftewel tweedehands – in deze omstandigheid – ‘tweedebips-luiers’, moeten we teleurstellen. Tot op heden zat of zit geen enkele vrijwilliger (sorteerder of sorteerster) met de handen in het haar of in het zeepsop. Alle aangeboden overschotten waren fris, kraaknet tot fonkelnieuw. Tussen al die positieve geluiden in verband met het slagen van de luierbank toch een vals nootje: het aanbod is groter dan de vraag naar hygiënisch verzorgingsmateriaal. Is de schroom misschien nog te groot om een stap naar hulpverlening te zetten…?

Een gouden raad: zet die gêne opzij en ga ervoor…! 

(Harrie Beks – Hamont, zaterdag 02.10.21)