Duo-expositie met sculpturen en tekeningen/schilderijen

MIDDELBEERS – Op 16 en 17 oktober wordt er een duo-expositie georganiseerd in het Oude Kerkje te Middelbeers. Zowel beeldhouwer Peter Adams als kunstschilder Theo van der Steen laten er hun werken zien. Hoe deze twee kunstenaars hun wereld verbeelden, kent vooral overeenstemming. In de eerste plaats omdat de waarneming steeds de bron is waaruit ze putten. Maar vooral door de koers die ze aanhouden om hun inspiratie karakter te geven: puur, compromisloos, met zeggingskracht.

De expositie is geopend op zaterdag (16-10) van 13.00 tot 17.00 uur en op zondag (17-10) van 11.00 tot 17.00 uur. Entree € 2,00 (t.b.v. instandhouding van het monument). Adres:Willibrordusstraat 25 te Middelbeers.  Beide middagen zal Magreet Wink, pianiste en partner van Theo, twee keer een improvisatie van Poulenc ten gehore brengen. 

Peter Adams (Bladel, 1959) draagt de creativiteit van nature in zich. Altijd weer ligt aan zijn ruimtelijk werk de schets ten grondslag. Als die fundering ontbreekt, kun je het wel schudden in de optiek van Adams. Maar zelfs de beste schets is slechts een beginpunt. Het eigenlijke werk moet dan nog beginnen: tot een beeld komen dat de kijker wezenlijk iets te zeggen heeft. Om dit te bereiken houdt de kunstenaar vast aan de figuratie, een stijl van werken die volgens hem de laatste decennia teveel in het verdomhoekje is beland. Wel verklaarbaar overigens: te vaak bleef figuratief werken hangen in het namaken van de realiteit. Terwijl het er juist om gaat die realiteit nieuw leven in te blazen. Adams doet dat door de beweging centraal te stellen. Wie zijn sculpturen bekijkt, ziet altijd vloeiende lijnen – van onder naar boven, draaiend, diagonaal, steeds weer richtingen die elkaar overnemen. Beelden vol leven.

Theo van der Steen (Oss, 1952), begon op jonge leeftijd met tekenen. Later werd hij opgeleid aan de academies van ’s-Hertogenbosch en Antwerpen. Hij noemt zichzelf tekenaar en schilder.

In zijn werk is de waarneming leidend. Het oog wil vooraf zien wat de handen moeten gaan maken. Niet verwonderlijk dat hij vaak het veld in trekt om op locatie te tekenen. Later in het atelier neemt hij de tekeningen als vertrekpunt voor zijn olieverfschilderijen. Die ademen de natuur. In het atelier van Van der Steen (of in dat van collega-kunstenaars) komen ook veel modeltekeningen tot stand. Steeds weer is voor hem daarbij de uitdaging om een hoogstaand artistiek niveau te bereiken, maar daarbij tevens het plezier in het werken te behouden. Twee dragende krachten, met als resultaat dat de inspiratie en de spanning later van het werk zijn ‘af te lezen’.

Wie het werk van Van der Steen in ogenschouw neemt, ervaart in de eerste plaats een warmhartige natuurlijkheid. Niks is er met de haren bijgesleept. Alles is puur. Abstraherend en tegelijkertijd vol van leven. Dat doet iets met de kijker.

De expositie is geopend op zaterdag (16-10) van 13.00 tot 17.00 uur en op zondag (17-10) van 11.00 tot 17.00 uur. Entree € 2,00 (t.b.v. instandhouding van het monument). Adres:Willibrordusstraat 25 te Middelbeers.  Beide middagen zal Magreet Wink, pianiste en partner van Theo, twee keer een improvisatie van Poulenc ten gehore brengen.