Het blokkeren van een referendum of volksraadpleging is een democratische doodzonde.

De meeste burgers zijn er niet eens van op de hoogte van wat er zich afspeelt tijdens de raadsvergaderingen. Het probleem waar we op lokaal niveau mee zitten is dat de burger niet bereikt wordt. Ondanks dat we een online raadsinformatiessysteem hebben wat iedereen kan volgen, bereiken we de burger niet. Ondanks dat we via internet letterlijk alle onderwerpen kunnen inzien, bereiken we de burger niet.  Dit in tegenstelling tot onze landelijke politiek. Dagelijks worden we via de media geïnformeerd over het Haagse debat. Hierdoor is er bij landelijke verkiezingen een opkomst van 80%.Dat er op dit moment een totale puinhoop van gemaakt wordt valt buiten dit betoog.

De burger wordt niet bereikt.

We hebben zeer recent de participatiewet, waar U als burger op microniveau Uw inbreng kunt doen. Een mooi voorbeeld hiervan is in Gastel geschiedt, met een bepaald project.

Maar als het gaat om de verlenging van het AZC, waar iedere burger een mening over heeft, wordt de kraan dichtgedraaid. Als er in de vier jaar van besturen er een of twee referenda zouden plaatsvinden, dan heb ik de mening dat de opkomst bij stemming die nu op 53% ligt een enorme boost zou krijgen.

Een referendum zou ook kunnen gaan over wel of niet een superdiscounter aan de Nieuwstraat. Onze gemeente is de mening toegedaan dat een dergelijke winkel minder bezoekers naar het Centrum zou trekken, hebben nu al 3x ongelijk gekregen bij de rechter. De vierde is in aantocht.

De rechter zou echter kunnen bepalen dat algemeen belang gaat boven een persoonlijk belang. Als de superdiscounter geweerd wordt, gaat dat ons heel veel centjes kosten.

Onze gemeenteraad handelt, zoals zo vaak, op advies van een extern adviesbureau.

 Stelling: Als wij ervoor zorgen dat de kern in Budel er weer zeer aantrekkelijk uit gaat zien en veel meer biedt dan alleen maar boodschappen doen, waar de beleving de hoofdrol gaat spelen, dan zou het zomaar eens kunnen zijn dat die superdiscounter niet minder maar meer bezoekers naar de kern brengt. Als mensen eenmaal in Budel zijn is de kans groot om naar de kern door te rijden veel groter.

De deken van Baarstraat ter hoogte van de bierketel is gewoon niet om aan te zien, en dat al meer dan 10 jaar. Lusteloos en levenloos. Nee daar komt inderdaad geen kip op af.

Een Megaplan is er nodig voor ons Centrum. En niet gefractioneerd zoals nu. Ga als gemeenteraad eens praten met Van Grunsven, dat is dezelfde club waar U nu mee aan het ruziën bent om hun een superdiscounter te ontzeggen.

Als je deze firma, de meest betrouwbare firma die er is, samen met de middenstand in Budel die het aangaat, dit megaplan laat uitwerken, dan komt er iets unieks voor de weide omgeving, waar iedereen op af komt. Deze firma heeft de visie en de centjes om dit waar te maken. Deze Firma heeft in tegenstelling tot de geldschieter van de Baronie van Cranendonck hun geld niet verstopt in Monaco. De Duitse gemeenschap had een ontegenzeggelijke aantrekkingskracht op ons centrum, dit kan zomaar weer gebeuren met de juiste visie en aanpak.

Cor van Mierlo.