Echte honingzwam

Er komen in Nederland meer dan 6.000 soorten paddenstoelen voor.

De Echte honingzwam groeit in dichte bundels vooral aan de voet van loofbomen, op de foto van een eik, wetenschappelijk is hij bekend als Armillaria mellea. 

Deze schimmel is parasitair, wat resulteert in wortelrot in veel planten, deze wortelrot is niet alleen beperkt tot bomen en is een vloek voor tuinders.

De honingzwam kan grote schade aanrichten aan beboste gebieden en bossen, de schade treedt vaak op vóór het verschijnen van de vruchtlichamen. 

Ander aardig weetje, honingzwammen hebben een lichtgevend vermogen, waarbij het mycelium maar niet het vruchtlichaam in staat is om in het donker te gloeien en een groen licht te geven.

Het probleem is echter dat door al het kunstlicht het zwakke licht vrijwel niet meer waar te nemen is. Om een lichtgevende paddenstoel in het bos te kunnen vinden, moet het aardedonker zijn. 

Het aangetaste hout van de Echte honingzwam is ook lichtgevend. Bij sommige soorten zijn alleen de schimmeldraden lichtgevend, bij andere de hoed of de plaatjes.

Er zijn historische berichten in het buitenland over balken in mijnen die zoveel licht gaven dat een lantaarn niet nodig zou zijn. Waarschijnlijk gaat het hier om door honingzwammen aangetast hout. Dezelfde processen die zorgen voor het licht in paddenstoelen, zorgen ook voor licht in insecten zoals de Glimworm.

Maar anders dan bij de Glimworm schijnt het licht in paddenstoelen dag en nacht. Vermoedelijk zijn er ook in Nederland nog veel meer soorten lichtgevende paddenstoelen. 

Het wachten is op enthousiaste fotografen die ze in het holst van de nacht willen vastleggen. 

Foto en tekst Jan de Bruijn

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA