1000ste robot-geassisteerde operatie voor dienst orthopedie in Noorderhart Mariaziekenhuis

PELT – De dienst orthopedie van Noorderhart Mariaziekenhuis in Pelt heeft afgelopen week de 1000ste operatie uitgevoerd onder begeleiding van de MAKO-robot. 

Om dit te vieren, werd de dienst door de Firma Stryker in de bloemetjes gezet. Zij overhandigden een certificaat en trakteerden de medewerkers van het operatiekwartier op taart. 

Sinds april 2018 werken de orthopedische chirurgen van Noorderhart met deze chirurgische robot voor het uitvoeren van een totale knieprothese, goed voor meer dan 800 operaties. Sinds 2020 worden er ook totale heupprotheses geplaatst met dezelfde robot. 

Dr. Geert Leirs, orthopedisch chirurg: “Het grote voordeel van de robot is dat deze uiterst precies kan werken en dat hierdoor de chirurgische handelingen op een gecontroleerde manier uitgevoerd worden. Het correct plaatsen van een prothese is namelijk de eerste vereiste om een goed resultaat te bekomen en de chirurg wordt hierbij geholpen door de robot. De robot neemt een operatie nooit over, maar zorgt er wel voor dat de zaagvlakken met uiterste precisie uitgevoerd worden zonder de andere weefsels te beschadigen. Het blijft nog altijd de chirurg die de weg ernaartoe moet vrijmaken en die de robot toestemming geeft om te zagen.

Sinds het gebruik van de robot is in ons ziekenhuis de hospitalisatieduur na een prothese sterk ingekort en verloopt de revalidatie vlotter.

Mensen komen dan ook vanuit verschillende hoeken van het land speciaal naar Noorderhart voor hun operatie. De precisie en de nog persoonlijkere aanpak die het ziekenhuis kan garanderen, spreken aan.”

In België was Noorderhart Mariaziekenhuis het eerste ziekenhuis om knieprotheses te plaatsen met assistentie van een Mako-robot. Ondertussen behoort het ziekenhuis voor knie- en heupoperaties bij de top en is het een expertisecentrum waar menig chirurg graag komt kijken hoe er tewerk gegaan wordt. Ook worden onze chirurgen regelmatig gevraagd om in het buitenland chirurgen op te leiden om robotchirurgie in hun eigen ziekenhuis op te starten.