Het ambitieuze Broccoli werkte goed op de lachspieren bij Lexke

De cabaretgroep Broccoli, ontstaan vanuit de carnaval in Gastel, gaf afgelopen weekend een grappige show in de Borgh. De groep bestaat dit jaar 11 jaar maar kon met de carnaval niet uitpakken omdat Corona roet in het eten gooide. Lexke Theatercafé besloot hen te benaderden en kwam met een leuk aanbod voor een avondvullende voorstelling . Met ‘Broccoli on Tour’ kon het vijftal hun jubileum zo alsnog vieren in 2021, en hoe!

Door Bert Slenders

Originaliteit was een sterke troef van het carnavaleske gezelschap dat bestaat uit drie heren en twee dames. Zo kwamen ze op alsof ze achter de coulissen stonden. Terwijl ze zich verkleedden als piloten en stewards/sterwardessen werd het publiek als het ware meegenomen in de spanning die artiesten voorafgaand aan een show hebben.  De voorstelling werd vervolgens ingeluid door een gezongen liedje over Broccoli Airlines, op de melodie van ‘A Brand New Day’ uit de musical The Wiz. Om deze low-budget vliegmaatschappij draaide het vanavond allemaal. 

Rondom het thema van Broccoli Airlines had het vijftal talloze sketches bedacht, waarin de spelers in een zeer uiteenlopende typetjes doken. Een beetje vergelijkbaar met het tonpraten tijdens carnaval, maar dan gebruikmakend van alle facetten van het theater, compleet met dans en zang. Het decor speelde een grote rol. Zo maakte Broccoli steeds gebruik van het grote beamerscherm, leuke geluidseffecten en toepasselijke decorstukken.  Zo kwam de vluchthaven van de vliegtuigmaatschappij regelmatig in beeld, waar het vliegtuigpersoneel  de ene na de andere situatie meemaakte. Bijvoorbeeld over een douanecontrole bij een moeilijk lopende man, die na een rectale inspectie een bolletjesslikker bleek te zijn. En over Snapchattende en Tinderende medewerkers die foto’s van hun jongeheer verstuurden naar Cranendonckse politici als Janneke van Happen en Marie Beenacker. 

Het meest geslaagd waren de sketches die zich buiten de vliegtuigterminal afspeelden. Zo nam Brocolli ons mee naar een natuurcamping waar een vrouwelijke influencer steeds maar niet haar tentje kon betreden. Hier bleek namelijk een heus drugslab in verstopt te zitten en later kroop zelfs Erica Terpstra  eruit. Het hardst werd er gelachen om twee mannelijke Broccoli-leden die meermaals het podium als duo betraden. Zij kropen op sublieme wijze in de huid van twee kreupele bejaarde vrouwtjes, die op reis gingen naar Lourdes. Al zeikerig pratend in het Budels lieten ze menigeen in de zaal schateren van het lachen. Later kwam het tweetal op als Limburgse piloten, eerst gezien vanuit de cockpit en later neerkijkend vanuit de hemel. Wederom moest het publiek hard lachen om de sterke humor en werden ze terecht beloond met een groot applaus. 

En zo zat de avond vol met afwisselende stukjes toneel. We zagen onder meer vakantiegangers op retraite in Bali, stewardessen tijdens een vliegtuigvlucht, keuvelende prostituees op de Amsterdamse Wallen, platvloerse arbeiders die sleutelden op een landingsbaan en diverse melige toestanden met reizigers op de terminal. Ook werd er gezongen, geplaybackt en gedanst, zoals tijdens de Russische traditionele dans. Tijdens de show bleef het tempo hoog en hierbij was het bewonderingswaardig hoe snel de leden Broccoli zich om konden kleden, schakelden naar andere rollen en talloze regels tekst uit het hoofd hadden geleerd. Daarnaast was er meermaals leuke interactie met het publiek toen de spelers zich mengden in de zaal. Op een gegeven moment kwam bijvoorbeeld de norse Rotterdamse poetsvrouw met haar plumeau langs en later deed het cabinepersoneel een ronde met koffie en thee. Het mag gezegd worden: petje af voor deze lokale artiesten! 

Foto Bart Cuijpers