Ken je Heem 

Een rubriek van Heemkundekring ‘De Baronie van Cranendonck’ waarin aandacht wordt besteed aan de mensen, objecten en verhalen uit het verleden van de gemeente Cranendonck.
Rob H. van Schaik 1906-1982, burgemeester van Maarheeze (1936-1969)

Robertus Hendricus van Schaik werd op 27 oktober 1906 te Zelzate in België geboren. Zijn vader was koffiehandelaar en Rob was voorbestemd om in zijn voetsporen te treden. In 1930 vertrok hij naar Brazilië maar keerde vanwege de economische crisis na enkele maanden terug naar Nederland. Hij begon toen aan een studie gemeenteadministratie. In 1936 werd hij benoemd tot burgemeester van de gemeente Maarheeze als opvolger van Antonius de Klerk. Een van zijn voornaamste daden was wel de aankoop van landgoed Cranendonck met de daarbij behorende villa die in 1940 de bestemming kreeg van gemeentehuis: het huidige ‘kasteeltje Cranendonck’. Verder zette hij zich actief in voor de werkgelegenheid, waardoor o.a. Philips en Mastenfabriek Nolte zich in Maarheeze vestigden. Na 33 jaar burgemeester van Maarheeze te zijn  geweest, werd aan hem in 1969 op eigen verzoek ontslag verleend. Hij werd opgevolgd door Jan van Greunsven.

Van Schaik nam ook deel aan het verenigingsleven; hij was beschermheer van fanfare ‘de Poort van Brabant’ en gildebroeder van het Sint-Jansgilde. In 1963 schoot hij zich tot koning van het gilde en in 1970 werd hij benoemd tot ere-deken.

Rob H. van Schaik was gehuwd met Tonny Wagenaar (1911-1960) en met Thera van Heijst (1918-2010). Van Schaik overleed op 7 februari 1982 op 75-jarige leeftijd. Hij werd met gilde-eer te Soerendonk begraven.

In Soerendonk werd een straat naar hem vernoemd: de Van Schaiklaan; dat is de verbindingsstraat tussen de Heuvel en de Dorpsstraat.

Lees het uitgebreide verhaal op onze website: heemkundekringcranendonck.nl of volg ons op Facebook, Instagram, Twitter of Pinterest.