Onopvallende Bokkerijder

PELT- Tussen de kerk, speeltuin en scholen staat er een beeldje, dat misschien door alle drukte er om heen minder opvalt. Toch heeft het een mooi verhaal en is het zeker de moeite waard om eens langs te lopen. Vroeger stond het op de oude markt in Overpelt maar wegens vandalisme is het beeld dit jaar verplaatst. Het is nu terug te vinden op de kruising van de Kerkdijk en Vloetstraat in Overpelt. Het vertegenwoordigt een bokkerijder, dit is ook de naam er van. Bokkerijders waren bendeleden die in het Maasland roofovervallen pleegden. Dit gebeurde allemaal in de 18e eeuw, op veel plaatsen waren het ook legendes en dachten ze dat het geesten waren. Hier in de omgeving was er luitenant drossaard, namelijk Jan Matthijs Clercx. Hij slaagde er in om de bendes in amper 5 jaar op te rollen. Hij woonde op het landgoed het ‘Hobos’ in Overpelt. Het beeld dat de drossaard herdenkt is gemaakt door kunstenaar Willy Ceysens uit Hechtel. 

Foto en tekst Melissa van Wijngaarde