15 Jaar Zwarte Doos

PELT – De Zwarte Doos is een organisatie met een zestal vrijwilligers. Gemiddeld vijf keer per jaar wordt een concert georganiseerd. De Zwarte Doos staat voor kleinschalige, sfeervolle concerten met het accent op warmte en breekbaarheid, authenticiteit en vakmanschap. Er wordt nooit ingezet op bekende namen maar eerder op kwaliteit en eerlijk speelplezier. 

Door Ben Ieven

Kwalitatieve concerten in een strak en sober decor waarbij alle aandacht naar de artiest en zijn muziek gaat, de barrière tussen artiest en toeschouwer wegvalt en beiden volledig in het gebeuren opgenomen worden. Met de hulp van de gemeente Pelt en Provinciaal Domein Dommelhof zijn ze erin geslaagd om een stevig netwerk uit te bouwen waar gepassioneerde muziekliefhebbers elkaar vinden. Dit jaar bestaan ze reeds 16 jaar maar omwille van de corona beperkingen kon het vijftienjarig bestaan nu pas gevierd worden met een eerste concert. Schepen van onder meer cultuur en evenementen Niels Valkenborgh (CD&V) opende deze avond met een woordje voor de organisatie en een overigens volle zaal: “Eindelijk mogen we terug onder elkaar komen zonder beperkingen. Dankzij een vaccinatiegraad van 92,5% in onze gemeente is dit alles weer mogelijk en daar hebben we lang naar uitgekeken. We kunnen eindelijk terug genieten van een gezellige avond, georganiseerd door onze trouwe partner in cultuur de Zwarte Doos. Graag wil ik even stilstaan bij het 15-jarig jubileum. Het was in die tijd, in 2005, dat toenmalig directeur van het Dommelhof Marc Celis de opdracht kreeg vanuit het provinciebestuur om te stoppen met het organiseren van culturele voorstellingen. In samenspraak met de bevoegde deputé van toen Frank Smeets, onze huidige burgemeester, lanceerden ze het concept van de Partners in Cultuur en zochten ze mensen die graag voorstellingen wilden organiseren. Zo zagen verschillende partners het levenslicht zoals JazzCase, Absint, Ondersteboven en Decibelz. Zo ook is de Zwarte Doos gestart met concerten waarbij alle aandacht gaat naar de artiest en zijn muziek. Nadat de provincie besloot om de financiële ondersteuning te stoppen nam de gemeente Neerpelt en later Pelt deze ondersteuning over. Dit zonder afbreuk te doen aan de positieve en constructieve samenwerking met het team van Dommelhof onder leiding van Gert Nulens”. Meer info over de concerten is te vinden op zwartedoosneerpelt.be. Het concert van vorige zaterdag door Niki Jacobs en haar muzikanten was hartverwarmend en blonk uit in professionaliteit. De beroemde Mauthausen liederencyclus van Mikis Theodorakis stond centraal. De liedjesteksten zong ze in het Jiddisch dat ze ondanks haar Joodse roots van thuis uit niet sprak maar later pas geleerd heeft. Niki wordt internationaal gezien als een van de beste vertolkers van het Europese Jiddische lied.