COVID-status ELZ Noord-Limburg medio oktober 2021

REGIO – Sinds 1 oktober loopt het aantal COVID-besmettingen terug op. Ook in de Eerstelijnszone Noord-Limburg loopt het aantal besmettingen op: x4 op twee weken tijd (naar nu 110/100.000 inwoners per week). 

Besmettingen worden vastgesteld in elke leeftijdsgroep, met nu een piek onder de 10 jaar en tussen 30 en 50 jaar. Gelukkig is het aantal besmettingen bij ouderen en ook het aantal ziekenhuisopnames nog relatief beperkt gebleven. Ook het percentage positieve tests loopt op in onze ELZ: naar nu 4,9% (= ook x4 op twee weken tijd). Het blijft belangrijk om bij de symptomen die kunnen passen bij COVID uw persoonlijke contacten te beperken, door bijvoorbeeld te telewerken, een mondmasker te dragen indien u toch naar de winkel moet en zeker niet op bezoek te gaan bij ouderen en andere risicopersonen! Het onderscheid tussen een verkoudheid, griep of COVID kan vaak enkel door een PCR-test bepaald worden: hiervoor contacteert u dan ook best uw huisarts. De overige basismaatregelen (handhygiëne, voldoende verluchting, etc.) blijven steeds van toepassing. Hopelijk kan een verdere stijging van de besmettingen (en dus ook van de opnames in de ziekenhuizen) hierdoor worden beperkt, zonder dat nieuwe beperkende maatregelen nodig zijn.

Nurse holding test tube with blood for 2019-nCoV analyzing. Novel Chinese Coronavirus blood test concept